Friesland wil een Elfstedentocht in de Giro (en de Elfstedentoch wordt ook een UCI-wedstrijd)

Als het op het ijs steeds moeilijker wordt...

pieter weening

De Elfstedentocht is natuurlijk een legendarische schaatstocht, maar het is óók al jaren een wielertoertocht waar vele duizenden mensen aan meedoen. Daar komt nu nog een peloton bij en in de nabije toekomst misschien zelfs het Giropeloton, meldt de Leeuwarder Courant.

Donderdag is er namelijk een Friese delegatie in Milaan om te lobbyen voor een Girostart in Friesland en die delegatie wil de Italianen overhalen met het vooruitzicht van een heuse Elfstedentocht in de Giro. De profs hoeven uiteraard niet in elke stad af te stempelen, maar de etappe gaat wel alle elf steden aandoen.

Friesland zet zwaar geschut in, want de delegatie bestaat onder andere uit oud-rozetruidrager Pieter Weening en Joop Atsma (oud-Kamerlid, oud-KNWU-voorzitter en organisator van de profronde van Surhuisterveen). Luuc Eisenga, de huidige voorzitter van wielervakbond Riders Union en oud-medewerker van Team Telekom en Lotto-Jumbo is mee vanwege zijn goede Italiaanse contacten. In het verleden werkte hij namelijk als persvoorlichter van Mario Cipolini.

Elfsteden Classic

Voor het Giropeloton in Friesland neerstrijkt, is er volgend jaar al sowieso de Elfsteden Classic. De wedstrijd die uiteraard ook langs alle elf de Friese steden voert zal op 6 maart worden verreden en in eerste instantie een zogenaamde 1.2-wedstrijd zijn.

Dat houdt concreet in dat komend seizoen de wereldtoppers nog niet aan de start staan, maar het is wel de wens van de organisatie om op termijn door te groeien naar een 1.1-wedstrijd. Het evenement zal samenvallen met de laatste etappe van de Healthy Ageing Tour voor de vrouwenprofs en het is de bedoeling dat die twee samen een geïntegreerd evenement vormen.

Nieuws
  • Cor Vos