HomeNieuwsWordt Van Aert geschorst om zaak Nuyens? 'Iedereen moet zich aan UCI-regels...

Wordt Van Aert geschorst om zaak Nuyens? ‘Iedereen moet zich aan UCI-regels houden’

Krijgt de zaak tussen Nick Nuyens en Wout van Aert nog een extra vervelend zaakje voor de renner en zijn ploeg Jumbo-Visma? Nadat hij al een boete moest betalen wegens contractbreuk, kan het zijn dat de renner ook nog eens geschorst wordt. De advocaat van Nuyens legt uit waarom.

Hoe zat het ook alweer? Van Aert vertrok eind 2018 bij Veranda's Willems-Crelan, de ploeg van Nuyens, terwijl hij nog een contract had tot 31 december. Contractbreuk, oordeelde de rechter deze zomer en dus moest de renner 662.000 ophoesten. Van Aert zag dringende redenen voor zijn ontslag, maar het Arbeidshof oordeelde dat daar geen sprake van was.

Toch is de kous daarmee niet afgedaan. Nuyens en co. willen dat ook de UCI haar verantwoordelijkheid neemt. “De UCI heeft strenge reglementen en iedereen moet zich daaraan houden”, vertelt Nuyens zijn advocaat aan Het Nieuwsblad. “Als de UCI niets doet, dan kan geen enkele ploegleider nog op beide oren slapen. Dan kan vanaf nu elke renner zomaar dringende redenen inroepen en veranderen van ploeg zonder akkoord met de huidige ploeg.”

Al in 2018 nam Desmet contact op met de UCI, maar de wielerbond kon zolang er geen uitspraak was niets doen. Hij vertelt dat ze geprobeerd hebben om na de uitspraak tot een schikking te komen, maar daar ging het kamp Van Aert niet mee akkoord. Intussen heeft Desmet de UCI al vier keer gecontacteerd, vooralsnog zonder resultaat. En dus denken ze, hoewel dat volgens Desmet nu nog niet aan de orde is, aan juridische stappen.

Het kamp Nuyens wil ook een schadevergoeding van Jumbo-Visma, omdat het contract tussen die ploeg en Van Aert buiten de transferperiode is getekend, zonder goedkeuring van Nuyens. Volgens de reglementen van de UCI is dat alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van renner, huidige werkgever en nieuwe ploeg. Dat is dus niet gebeurd. Desmet vertelt dat ze ook geprobeerd hebben te schikken met Jumbo-Visma, maar dat die ploeg vindt dat ze geen fouten hebben gemaakt.

Volgens de reglementen van de UCI riskeert Van Aert een boete tot maximaal 94.950 euro en een schorsing van één tot vier maanden. Jumbo-Visma riskeert een boete van 28.490 tot 474.770 euro en zou de ploeg een schadevergoeding moeten betalen aan Nuyens en zijn compagnong Chris Compagnie. Ook kan Van Aert zijn manager, Jef Van den Bosch, een straf krijgen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Meer zoals dit

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Annemiek van Vleuten stopt ermee na 2023

Het is bekend dat de Nederlandse er niet zo van hield dat er gespeculeerd...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...