HomePelotonpraatColumn | Het magische Viewmaster-brilletje van Geraint Thomas

Column | Het magische Viewmaster-brilletje van Geraint Thomas

Rustdag in de Tour en dus heeft onze redacteur tijd om een theorie over dat aparte brilletje van Geraint Thomas uit de doeken te doen...

Terwijl iedereen in het peloton tegenwoordig met een bril rondrijdt waarin glazen ter grootte van de romp van Nairo Quintana zitten, is er één renner die moedig weerstand biedt en al jarenlang hetzelfde witte brilletje opzet: Geraint Thomas.

Het is een fascinerend wit brilletje. Het sluit op het gezicht aan zoals geen ander brilletje dat doet, nauwelijks groter dan z’n oogkassen. Alsof het uit een mal gemaakt is die gebaseerd was op het hoofd van de Welshman. En dan is er ook nog die hagelwitte kleur van het montuur, die niet echt past bij z’n helm en de rest van z’n outfit.

Misschien nog wel fascinerender dan het brilletje zelf is het feit dat hij ‘m tijdens trainingen niet draagt, zo leert een blik op z’n Twitter-account. Bij z’n eerste trainingsrit van het seizoen stond er gewoon zo’n slagschip omgekeerd op z’n helm geparkeerd.

Daar kwam ik dus wél achter op het wereldwijde web, maar waarom hij het witte geval dan in wedstrijden wel opzet, bleef een raadsel na de Google-zoekopdracht ‘Why does Geraint Thomas wears silly white shades?’ en aanverwante vragen aan de alwetende zoekmachine – behalve dus als het op zonnebrilgerelateerde vragen aankomt.

Tsja, en dan ga je dus speculeren. Is het de langstlopende weddenschap ter wereld die ooit in een Welsh café is ontstaan? (‘Wat krijg ik als ik m’n hele carrière lang dit brilletje opzet?’) Is het zodat z’n bijziende oude omaatje hem makkelijker kan herkennen als ze voor de buis zit?

Bijgeloof. Kan ook nog natuurlijk. Dat Thomas lang geleden, op die ene dag per jaar dat de zon schijnt in Wales, dit brilletje ophad tijdens het juniorencriterium van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch en er de klinkers uit de straat reed (en uit de plaatsnaam – deze al even wonderlijke doch klinkersarme plaatsnaam is niet uit mijn brein ontsproten, maar is de langste plaatsnaam van Europa). Daarna nooit meer afgedaan tijdens wedstrijden natuurlijk, dat brilletje.

Misschien is het ook wel een commercieel masterplan van heb ik jou daar. Ik heb geen idee of brillensponsor Oakley door G nu duizenden van die gekke brilletjes verkoopt, maar ik weet wel dat Thomas zelf er een zakcentje aan overhoudt, want zijn Geraint Thomas Cycling Club verkoopt onder andere hoodies met de afbeelding van het brilletje erop (zie foto hieronder).

Tekst gaat door onder de brilletjesmerchandise

Maar ik heb zelf ook nog een veel vergezochtere theorie bedacht – en we hebben het over wielrennen; dan is meestal het meest absurde verhaal de waarheid.

Het brilletje doet mij namelijk denken aan een Viewmaster. Misschien was je ‘m alweer vergeten, of ben je veel te jong om überhaupt te weten wat dat is, dus ik fris je geheugen even op: de Viewmaster was een gek brilletje waarmee je dia’s kon bekijken die op een draaischijfje stonden.

Het draaischijfje is vervangen door modernere techniek en hij is wit in plaats van rood, maar voor de rest klopt het helemaal. Als het landschap waar Geraint Thomas doorheen fietst ‘m niet aanslaat, drukt hij op een knopje en verschijnt er een ander virtueel landschap voor z’n ogen.

Het verklaart meteen waarom hij er zo vaak bijligt in valpartijen. Opgelost!

Een good old viewmaster! | Beeld: amazon.com

Geraint Thomas en de rest van het peloton genieten vandaag van een welverdiende rustdag in de buurt van Megève alvorens ze de Alpen intrekken. Op donderdag quatorze juillet is er een aankomst op Alpe d’Huez, maar ook op dinsdag en (met name) woensdag staan er zware etappes op het programma!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Christoph Roodhooft over Van der Poel: ‘Mathieu heeft weer zelfvertrouwen, maar het was met de hakken over de sloot’

Iemand als Thomas Dekker zette vraagtekens bij de voorbereiding op het WK van Van...

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Meer zoals dit

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

Beelden | Bauke Mollema wordt op training aangevallen door het vliegende Australische gevaarte

Op het Instagram-account van Jan Maas staat een filmpje waarop Mollema ineens een vogel...

De wetenschap spreekt: goede sporters drinken meer alcohol dan slechte sporters

Geen grap. Lees hieronder hoe het zit!