HomePelotonpraatColumn | Het magische Viewmaster-brilletje van Geraint Thomas

Column | Het magische Viewmaster-brilletje van Geraint Thomas

Onze redacteur heeft een theorie over dat aparte brilletje van Geraint Thomas...

Terwijl iedereen in het peloton tegenwoordig met een bril rondrijdt waarin glazen ter grootte van de romp van Nairo Quintana zitten, is er één renner die moedig weerstand biedt en al jarenlang hetzelfde witte brilletje opzet: Geraint Thomas.

Het is een fascinerend wit brilletje. Het sluit op het gezicht aan zoals geen ander brilletje dat doet, nauwelijks groter dan z'n oogkassen. Alsof het uit een mal gemaakt is die gebaseerd was op het hoofd van de Welsman. En dan is er ook nog die hagelwitte kleur van het montuur, die niet echt past bij z'n helm en de rest van z'n outfit.

Geraint Thomas met z’n wonderlijke brilletje | Beeld: Cor Vos

Misschien nog wel fascinerender dan het brilletje zelf is het feit dat hij 'm tijdens trainingen niet draagt, zo leert een blik op z'n Twitter-account. Bij een trainingsrit van iets meer dan een week geleden stond er gewoon zo'n slagschip omgekeerd op z'n helm geparkeerd.

Daar kwam ik dus wél achter op het wereldwijde web, maar waarom hij het witte geval dan in wedstrijden wel opzet, bleef een raadsel na de Google-zoekopdracht 'Why does Geraint Thomas wears silly white shades?' en aanverwante vragen aan de alwetende zoekmachine – behalve dus als het op zonnebrilgerelateerde vragen aankomt.

Tsja, en dan ga je dus speculeren. Is het de langstlopende weddenschap ter wereld die ooit in een Welsh café is ontstaan? ('Wat krijg ik als ik m'n hele carrière lang dit brilletje opzet?') Is het zodat z'n bijziende oude omaatje hem makkelijker kan herkennen als ze voor de buis zit?

Bijgeloof. Kan ook nog natuurlijk. Dat Thomas lang geleden, op die ene dag per jaar dat de zon schijnt in Wales, dit brilletje ophad tijdens het juniorencriterium van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch en er de klinkers uit de straat reed (en uit de plaatsnaam – deze al even wonderlijke doch klinkersarme plaatsnaam is niet uit mijn brein ontsproten, maar is de langste plaatsnaam van Europa). Daarna nooit meer afgedaan tijdens wedstrijden natuurlijk, dat brilletje.

Misschien is het ook wel een commercieel masterplan van heb ik jou daar. Ik heb geen idee of brillensponsor Oakley door G nu duizenden van die gekke brilletjes verkoopt, maar ik weet wel dat Thomas zelf er een zakcentje aan overhoudt, want zijn Geraint Thomas Cycling Club verkoopt onder andere hoodies met de afbeelding van het brilletje erop (zie foto hieronder).

Tekst gaat door onder de brilletjesmerchandise

Maar ik heb zelf ook nog een veel vergezochtere theorie bedacht – en we hebben het over wielrennen; dan is meestal het meest absurde verhaal hoe het daadwerkelijk zit.

Het brilletje doet mij namelijk denken aan een Viewmaster. Misschien was je 'm alweer vergeten, of ben je veel te jong om überhaupt te weten wat dat is, dus ik fris je geheugen even op: de Viewmaster was een gek brilletje waarmee je dia's kon bekijken die op een draaischijfje stonden.

Het draaischijfje is vervangen door modernere techniek en hij is wit in plaats van rood, maar voor de rest klopt het helemaal. Als het landschap waar Geraint Thomas doorheen fietst 'm niet aanslaat, drukt hij op een knopje en verschijnt er een ander virtueel landschap voor z'n ogen.

Het verklaart meteen waarom hij er zo vaak bijligt in valpartijen. Opgelost!

Een good old viewmaster! | Beeld: amazon.com

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Riejanne Markus volgt vriendin Amy Pieters op als nationale kampioene: ‘Ik hoop dat ze trots op me is’

Riejanne Markus is de nieuwe nationale kampioene op de weg. De renster van Team...

BK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix twee treintjes op te stellen?

Eindelijk! De royale (maar ondertussen onthoofde) sprint op het BK in Middelkerke komt eraan....

Sporza-spion zet vraagtekens bij Jumbo-Visma: ‘Ik vind het een rare Tourselectie’

De Sporza-spion deelt regelmatig geheimen uit het peloton. Zo vertelt hij wie onder de...

Van der Poel neemt tijdrit Tour de France serieuzer dan vorig jaar met tijdritpak van 2750 pond

Mathieu van der Poel pakte vorig jaar op dag twee de gele trui in...

Meer zoals dit

Karl Vannieuwkerke: ‘Remco’s supporters zijn voetbalsupporters die toevallig voor een coureur supporteren’

Karl Vannieuwkerke zal het beeldscherm van menig Vlaming komende Tour de France weer vullen....

Column | De Bezweterugstroopwafel, een genot dat de niet-fietser nooit zal ervaren

Onze redacteur over een stroopwafelervaring die alleen is weggelegd voor wielrenners. Herkenbaar verhaal?

Video | Verkenning VAM-berg: verslag van een duizelingwekkende klim naar 4800 centimeter hoogte

Met het oog op het NK op en rond de VAM-berg zie je hier een video van de klim waar de renners heeeel vaak overheen moeten. Over ijle lucht, de Alpen zien en zuurstofmaskers..