HomeAchtergrondPloegleider Van der Poel: 'Op gegeven moment beleefde hij geen plezier maar...

Ploegleider Van der Poel: ‘Op gegeven moment beleefde hij geen plezier maar aan het fietsen, was vechten tegen de pijn’

Christophe Roodhooft blikt terug op een periode die voor Van der Poel toch wel moeilijker was dan hij naar buiten deed komen (en vertelt hoe een hopelijk rugpijnvrij 2022 eruit gaat zien voor MVDP).

De rentree van Mathieu van der Poel is aanstaande, over twee weekjes zien we hem in Rucphen voor het eerst in het veld dit seizoen. Na een – voor Van der Poel-begrippen – zeer lange periode zonder koers kunnen we weer genieten van zijn dadendrang.

Dat Van der Poel zolang niet te zien was, had een reden: die verduivelde rug. In de Vlaamse krant Het Nieuwsblad vertelt ploegleider Christophe Roodhooft dat het de renner van Alpecin-Fenix meer deed dan hij naar de buitenwereld deed overkomen.

“Op een gegeven moment beleefde hij geen plezier meer aan het fietsen, omdat het veelvuldig een gevecht tegen de pijn was. Dat hij het WK en Parijs-Roubaix ook niet top was, maakten het naseizoen heel moeilijk voor hem.”

Het naseizoen werd voorafgegaan door die afschuwelijke val op de mountainbike in Tokio. “Dat was een enorme ontgoocheling voor Mathieu, die er jaren hard voor heeft gewerkt en door die val zijn droom zag wegvallen. Van die dreun heeft hij echt een tijd last gehad, en daarop volgden dus die rugklachten.”

Maar met die rug gaat het nu veel beter, zeg Roodhooft. “Ik hoor hem er minder en minder over. Dat is een goed teken. Hij doet veelvuldig zijn core-oefeningen om zijn rug te versterken. Het ziet er goed uit en zoals het zich ontwikkelt, ga ik er vanuit dat hij daar op den duur geen last meer van heeft. Mathieu en ook de rest van de ploeg liggen prima op schema.”

Seizoensplanning Van der Poel

In Rucphen zien we Van der Poel dus voor het eerst, in een seizoen waarin drie WK's (cross, mtb en weg), Parijs-Roubaix en de Tour de hoofdrol lijken te spelen. Maar eerst de cross dus. “We kozen voor Rucphen omdat het in Nederland voor eigen publiek zou zijn. Helaas zijn er nu door corona geen toeschouwers bij, wat erg jammer is. Dat moment is tevens gekozen omdat we denken dat hij dan voldoende rust heeft gehad en er genoeg tijd is om zich voor te bereiden op het WK.”

Na het WK gaat de blik op de weg en is er ook nog een WK MTB waar MVDP zijn zinnen op heeft gezet. Ook de Tour staat weer op het programma. “Er wordt al gesproken over de gele en groene trui, maar op voorhand daar al over praten, heeft geen zin. We hebben vaker gezien dat doelen al aan diggelen kunnen liggen voordat je er aan begint. Met zijn rugklachten hadden we ook geen rekening gehouden. Er ligt een planning. Maar nu richten we ons op de eerste doelen en die liggen in de cross.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert verbaast zichzelf, maar kon Van der Poel niet volgen: ‘Die versnelling was als vanouds’

De renner van Team Jumbo-Visma nam de kopstart in Antwerpen en reed bijna de...

Mathieu van der Poel na zege in Antwerpen: ‘Ik voelde me erg sterk, maar het zal nóg beter moeten’

In Boom was Van der Poel nog ten val gekomen met een pijnlijke knie...

Mathieu van der Poel ondervindt geen hinder van knie en schouder, zegeviert met overmacht in Antwerpen

Met smart werd uitgekeken naar de cross in Antwerpen, want voor een eerste keer...

Fem van Empel domineert in het zand van Antwerpen: ‘In het eerste deel lag mijn focus niet goed doordat ik koude handen had’

Op het zanderige parkoers in Antwerpen werd al snel duidelijk dat het wederom een...

Meer zoals dit

Annemiek van Vleuten vertelt wat ze na haar afscheid wil doen: ‘Kom graag uit mijn comfortzone’

Ze is er ondertussen al 40 en heeft zowat alles gewonnen wat er te...

Interview | Michel Wuyts: ‘Op de weg is Van Aert de betere van Van der Poel, in het veld is het andersom’

Althans, dat is wat Michel Wuyts stelt. Volgens de voormalig-commentator van Sporza hebben Eli...

6 ‘Transfer steals’ die in 2023 met zekerheid gaan verrassen

1) Chris Harper Bij Team Jumbo-Visma zijn de plaatsjes schaars en daarom was er voor...