HomeAchtergrondWintervoedingtips voor de fietser van Victor Campenaerts: van soep met lettervermicelli tot...

Wintervoedingtips voor de fietser van Victor Campenaerts: van soep met lettervermicelli tot kikkererwten

Benieuwd naar het voedingsadvies van een prof voor, tijdens en na het fietsen? Hier is diëtist Victor Campenaerts!

Juist nu de temperaturen dalen, is voeding tijdens je fietsrit (en voor en na je rit) nóg belangrijker. Bij koud weer verbruikt je lichaam van zichzelf al meer energie om de temperatuur op orde te houden in je lijf.

Dus is eten van levensbelang om niet de man met de hamer tegen te komen – en om na afloop weer goed te herstellen. Elke ploeg heeft inmiddels een diëtist in dienst, maar ervaren profwielrenners weten zelf onderhand ook wel wat goed voor ze is.

En wat goed is voor profs, dat is – wellicht op iets aangepaste wijze – ook goed voor ons, goedwillende amateurfietsers. De Vlaamse krant Het Nieuwsblad vroeg daarom Victor Campenaerts eens naar zijn eetgewoonten. De Belg deelt ze maar wat graag met ons.

Uiteraard begin je de dag met een goed ontbijt, dat je wel wat laat zakken als je meteen ’s ochtends gaat fietsen. “en bord havermout met een banaan bijvoorbeeld. Let wel, wacht na dat ontbijt één uur om je training te beginnen, anders ligt het eten op je maag.”

Geef niet te veel geld uit

Slecht nieuws voor de voedingsrepenproducenten, want Campenaerts adviseert daar bij weg te blijven. Er zijn volgens hem voldoende alternatieven tijdens de rit.

“Als voedsel onderweg pleit ik voor banaan, peperkoek of een witte boterham met confituur. Geef niet te veel geld aan gel of sportrepen. Hou het eenvoudig. Ga nooit onder die 60 gram koolhydraten per uur, train je intensief kan het 90 gram koolhydraten per uur zijn. Maar, als wielertoerist zou ik toch niet te veel zitten rekenen.” (Dit advies geldt overigens voor langere riten; als je een uurtje/anderhalf uur gaat, dan kan dat prima zonder eten.)

Als je goed wil herstellen, is het belangrijk om zo snel mogelijk na je rit weer te eten. “Eet binnen het uur nadat je thuis bent. Weeral met koolhydraten en proteïnen. Chocomelk bijvoorbeeld, die bevat bovendien voldoende suikers. Ga niet voor allerhande shakes”, bezorgt Campenaerts de sportvoedingsproducenten wederom hoofdpijn.

Tekst gaat door onder de advertentie

Soep met lettervermicelli, kikkererwten en helaas geen alcohol

Met een chocomelk ben je er natuurlijk niet, er moet/mag meer eten in! Daarbij gaat Campenaerts enigszins op het avontuurlijke pad. “Ik zou na een training geen steak met frieten eten, wel een bord warme soep, met lettertjes of spaghetti in. Ikzelf ben voorstander van plantaardig voedsel en eet daarom na een training humus, gezonde kikkererwten.”

Geen steak en patat, en alcohol mijd je ook beter, zeker vlak na het fietsen. “Laat direct na de training ook die trappist staan, een alcoholvrij bier daarentegen helpt wel bij het herstel. Je lichaam zal te veel energie nodig hebben om die alcohol in je lever af te breken, en daardoor mis je kans op recuperatie van je spieren. Wacht er liever tot na je maaltijd, of drink hem gewoon niet.”

Nog wat kledingadvies op de koop toe

Tenslotte geeft Campenaerts je ook nog mee hoe om te gaan met de kou zelf. “Als je niet tegen koude kan, kun je je moeilijk aanpassen. Op het niet verdragen van warmte kun je wel oefenen. Kleed je vooral goed aan. Soigneer vooral die uiteinden van je lichaam goed: hoofd, handen, voeten en vergeet de polsen niet. Zorg dat de lucht niet tussen je handschoen en je mouw kan, want aan je polsen komt de kou snel binnen.”

Dit is een bericht dat we in iets aangepaste vorm eerder ook al eens postten – maar warempel, ook dit jaar is er weer een winter..

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Arnaud De Lie vol vertrouwen ondanks tiende plaats: ‘Van Aert en Laporte niet zo sterk als verwacht’

De kopman van Lotto-Dstny zat samen met het Visma | Lease a Bike-trio Laporte,...

Vos klopt Kopecky en Longo Borghini in titanensprint Omloop het Nieuwsblad

Vijf avonturiers kozen voor een dagje in de vroege vlucht. Elisa Longo Borghini wilde...

Wout van Aert onder de indruk van aanval Skujins op Berendries: ‘Die was beangstigend sterk, ja’

Met een brede lach deed Van Aert na afloop zijn verhaal bij Sporza. Hij...

Tratnik spreekt van grootste zege in loopbaan: ‘Of mijn rol nu verandert, moet je aan de ploegleiding vragen, haha’

Na afloop deed de Sloveen zijn verhaal in gesprek met Sporza. "Ja, ik ben...

Meer zoals dit

Benieuwd naar het wielerpoolteam van oud-topper? Tom Boonen kiest voor deze renners (en eentje ervan is familie…)

Met Omloop Het Nieuwsblad start het wielerseizoen 2024 écht. En dus zijn ook veel...

Lefevere over komst Moscon naar ploeg: ‘Sponsor Specialized heeft mailtje gestuurd met een aantal bezorgdheden’

Patrick Lefevere was deze week vooral in het nieuws vanwege de door hemzelf gecreëerde...

Wout van Aert: ‘Ik zou later in mijn carrière bij Tudor of Uno-X willen rijden’

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft Wout van Aert een hoop ongewone vragen voorgeschoteld,...