HomeCyclocrossMichel Wuyts kritisch over nieuwe opzet Wereldbeker veldrijden: 'Geen ruimte voor andere...

Michel Wuyts kritisch over nieuwe opzet Wereldbeker veldrijden: ‘Geen ruimte voor andere initiatieven, versmachtend en verstikkend’

De commentator pleit voor less is more. Lees hieronder wat hij en z'n co-commentaar Paul Herygers erover te zeggen hebben.

De Wereldbeker veldrijden sloot gisteren af met de klassieker in Hoogerheide en nu gaan dus alle ogen op het WK in Amerika van aankomend weekend, maar Michel Wuyts en zijn co-commentator Paul Herygers blikten nog wel even kritisch terug op de nieuwe opzet van de Wereldbeker, met veel meer manches.

Op de website van Sporza is met name Wuyts niet mals voor de UCI. “Het is een lange versie geweest van de Wereldbeker. Ik ben zelfs de tel van het aantal crossen kwijtgeraakt. Wellicht zullen we er moeten aan wennen”, is Herygers nog gelaten.

Maar Michel Wuyts heeft eigenlijk geen goed woord over de nieuwe opzet. “Bij Flanders Classics en de UCI zeggen ze dat dit nieuwe de maatstaf is. Dat is ook logisch als je de Wereldbeker plant op een totaal van zestien, dan heb je sowieso al een nieuwe maatstaf. Je kan ook zeggen dat de Wereldbeker versmachtend en verstikkend is. Er is geen ruimte meer voor andere initiatieven.”

De afscheid nemende commentator vindt het jammer dat er door de vele Wereldbekers enkele befaamde crossen wat in de verdrukking komen met een minder prominente plaats op de kalender. “Ik zie dat een aantal eminente crossen van weleer, zoals Diegem en Gavere, in het verdomde hoekje moeten gaan zitten.”

Komend crossseizoen zullen er veertien in plaats van zestien manches zijn, dus het wordt al iets minder. Wat Wuyts betreft mogen er nog wel een paar af zodat er wat meer ruimte komt voor rust in het seizoen.

“Ik blijf bij mijn beginstelling: ik denk dat twaalf manches van de Wereldbeker ruim voldoende is. Op die manier kan je in de agenda een aantal periodes inbouwen die de renners absoluut nodig hebben om te bekomen. Bijvoorbeeld in het begin van de maand december en zeker tussen de nationale kampioenschappen en het WK. Mijn pleidooi: less is more.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Nys houdt na positieve dopingtest vertrouwen in Toon Aerts: ‘We zijn allemaal aangeslagen, maar Toon is een hele correcte gast’

Een schok ging door de cross toen Toon Aerts een positieve dopingtest afleverde. De Belg ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en zijn manager Sven Nys houdt vertrouwen in Aerts.

Toon Aerts op non-actief na dopingsporen in urine: ‘Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen’

Toon Aerts is op non-actief gezet door zijn ploeg Baloise Trek Lions. Er zijn namelijk sporen van een dopingproduct gevonden in zijn urine.

Eli Iserbyt gaat z’n geluk beproeven op de mountainbike komende zomer: ‘Ideaal om iets nieuws te ontdekken’ 

De kleine Belg gaat Mathieu van der Poel achterna. Hij vertelt erover.