HomePelotonpraatTraditie wordt (hopelijk) voortgezet: na 8 jaar kan het Brabantse WK-tafeltje voor...

Traditie wordt (hopelijk) voortgezet: na 8 jaar kan het Brabantse WK-tafeltje voor Marianne Vos eindelijk van zolder worden gehaald

Het eerbetoon kan toch nog - letterlijk - van zolder worden gehaald. Tenminste, als het van de wethouder mag...

Marianne Vos kreeg van Jumbo-Visma-kledingsponsor Agu eerder deze week het belangrijkste 'souvenir' in handen, namelijk de trui waarin ze een heel jaar mag crossen, maar er zijn in haar thuisgemeente Altena in Brabant ook andere belangrijke zaken aan de orde: de tafeltjeskwestie.

Omroep Brabant maakte namelijk een reportage over Henk van Noorloos, een docent op het Willem van Oranjecollege in Aalburg. In die voormalige gemeente was het de traditie dat er voor Vos als eerbetoon na iedere wereldtitel een bankje en later een tafeltje in een van de dorpen van die gemeente werden geplaatst – uiteraard met de beeltenis van Vos erop.

Maar na zeven bankjes en een tafeltjes stokten de wereldtitels voor Vos opeens, terwijl de gemeente Aalburg er verstandig aan dacht te hebben gedaan om alvast vooruit te denken. Ze bestelden er maar liefst zes bij Van Noorloos.

“Na het WK veldrijden van 2014 in Hoogerheide heeft de gemeente Aalburg zeven tafeltjes aangeschaft. In 2014 is er één in Genderen onthuld en helaas is die later door vuurwerk vernield. Na het eerste tafeltje in 2014 bleven de WK-titels uit en belandde de voorraad WK-tafeltjes hier op zolder. Ze leken te zijn vergeten, nou mooi niet.”

Want Vos werd vorige week opnieuw wereldkampioen en Van Noorloos moest onmiddellijk aan de tafeltjes denken. “Vijf tafeltjes staan in losse onderdelen opgeslagen tegen de muur, maar het zesde is op het tafelblad na klaar voor gebruik. En die gaan we ook plaatsen”, is de docent enthousiast.

Toptafeltje

Volgens Van Noorloos zijn het werkelijk waar prachtige tafeltjes. Hij vertelt er vol hartstocht over. “In het hart van het ronde tafelblad komt een in roestvrijstaal gelaserde foto van Marianne. Daaromheen een foto van het afgelopen WK, die we monteren en behandelen met epoxyhars. Het wordt een toptafeltje!”

Gemeentelijke herindeling

Maar het is toch nog een beetje de vraag of het toptafeltje daadwerkelijk geplaatst gaat worden, want de gemeente Aalburg bestaat niet meer; bij een gemeentelijke herindeling is die opgegaan in de nieuwe gemeente Altena. Gelukkig is Van Noorloos niet voor één gat te vangen.

“Ik heb inmiddels de wethouder geappt met de vraag of de nieuwe gemeente Altena, de traditie van de gemeente Aalburg ook gaat voortzetten. Het antwoord was: 'Het wordt bekeken, we nemen het mee'.”

Die laatste opmerking doet overigens niet heel veel goeds vermoeden; iedereen die weleens bij een vergadering of iets dergelijks heeft gezeten, weet wat 'we nemen het mee' betekent… Maar ook wij bij Wieler Revue houden nauwlettend in de gaten dat dit tafeltje er komt (#dietafelkomter). Dus wethouder, actie in plaats van 'we nemen het mee'!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Meer zoals dit

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

Tour | De mooiste en meest opvallende beelden uit Denemarken: MVDP rost bal in zee, Viking Uran en meer

De Tourstart in Denemarken zit erop en alhoewel er van de verwachte waaieretappes niks...

Marcel Kittel is al drie jaar gestopt maar showt doodleuk dat hij 2000 watt fietst

Dat is meer dan ooit, maar daar is wel een verklaring voor...