Annemiek van Vleuten wil graag de drie grote rondes rijden, maar parkoers Giro en Vuelta nog niet bekend: 'Teleurgesteld in organisatie'

De organisatie van de Tour de France kan dan weer op een compliment rekenen. Ze is ook duidelijk over haar grote doel dit seizoen.

annemiek van vleuten

In principe is Annemiek van Vleuten van plan om komend seizoen alle drie de 'grote rondes' te rijden nu er ook een volwaardige Tour de France voor vrouwen op het programma staat van 24 juli tot en met 31 juli. Nu is dat voor vrouwen wel wat anders dan dat het voor mannen zou betekenen, want het zijn geen etappekoersen van drie weken. Maar druk wordt het wel voor Van Vleuten.

Meer dan dat weet ze eigenlijk ook niet, want het parkoers van de Giro Donne (1 tot en met 10 juli) en de Vuelta Challenge (8 tot en met 11 september) is nog niet bekend en dat steekt bij Van Vleuten, zegt ze in een interview met Cyclingnews.

"Ik ben ben teleurgesteld in de organisatie dat ik nog steeds het parkoers niet ken van die twee rondes. Voor ik definitief ja zeg tegen drie grote rondes moet ik wel de route kennen. Ze moeten er een beetje mee opschieten. De organisatoren moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Hopelijk komen ze er snel mee."

De ASO presenteerde het parkoers al een tijd geleden, tegelijkertijd met dat voor de mannen. Daar was Van Vleuten tevreden mee. "Zo hoort het. Dat is nu al een goede start van de Tour de France. Ik hou nu al van die wedstrijd."

Van Vleuten, die op dit moment traint op Tenerife, laat er dan ook geen misverstand over bestaan wat haar hoofddoel is dit seizoen. "Mocht er op de een of andere manier twijfel zijn over de Giro of de Vuelta dan zijn dat de eerste twee die afvallen. De Tour is echt mijn belangrijkste doel dit seizoen."

Ze is vol lof over de aanpak van die ronde. "Ik vind het een tof concept dat wij starten op de laatste dag van de mannen. Zo kunnen we de mensen die de Tour voor mannen volgen echt meenemen naar de Tour voor vrouwen. Het geeft me een goed gevoel dat de ASO het echt serieus neemt, ook als je kijkt naar hoe ze het in beeld gaan brengen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er iets moois van te gaan maken!"