HomeAchtergrondVan tentamen 'Longen, nieren en bloedvormende organen' naar etappewinnaar in twee dagen:...

Van tentamen ‘Longen, nieren en bloedvormende organen’ naar etappewinnaar in twee dagen: voor jonge Belg Rune Herregodts de normaalste zaak van de wereld

Maandag nog zwetend in de tentamenhal, gisteren zwetend in de Ruta del Sol. En met succes, want hij won (de tentamenuitslag is nog niet binnen). De talentvolle Belg Rune Herregodts is een aparte, mooi verhaal!

Parijs-Roubaix-verrassing Florian Vermeersch zit soms een paar dagen voor een koers nog te vergaderen over het al dan niet bouwen van een rotonde in zijn woonplaats, waar hij gemeenteraadslid is voor de Open VLD. Bij de jonge Belgische renner Rune Herregodts gaat het over heel andere zaken.

De 23-jarige Belgische renner die gisteren vanuit de vroege vlucht verrassend de eerste rit in de Ruta del Sol won, is namelijk naast profwielrenner bij Topsport Vlaanderen ook nog geneeskundestudent aan de Universiteit van Gent.

Hij zit er in zijn vierde jaar en afgelopen maandag stond er, vlak voor hij afreisde naar Spanje, nog even een tentamen 'Longen, nieren en bloedvormende organen' op het programma. Hij pakte pas dinsdagavond het vliegtuig.

Of die kennis van de longen hem een dag later erbij hielpen, weten we niet. Maar gisteren reed hij ze wel uit het lijf op de steile aankomst bij de eerste etappe in de Zuid-Spaanse etappekoers om z'n medevluchters en het peloton, met grote namen als Simon Yates, Michael Woods en Miguel Angel Lopez erin, voor te blijven.

Een knappe prestatie, maar z'n ploegleider Hans De Clerq verbaast het niet, zo zegt hij tegen Het Nieuwsblad. “Rune is nog nen echte coureur naar mijn hart. Iemand zonder poespas. Elke Vlaamse renner trekt tegenwoordig in de winter naar Spanje om te trainen. Dat hoeft voor hem niet. De Vlaamse Ardennen zijn even goed, zegt hij dan.”

Herregodts zelf bereidt zich dan wel niet fysiek voor in Spanje, hij vond tussen het blokken voor het tentamen ook nog de tijd om zich virtueel voor te bereiden.

“Toen ik voor de Ruta in de planning werd opgenomen, heb ik twee weken getraind met alleen maar de eerste rit in mijn hoofd. Op Google Maps heb ik iedere meter van de finale verkend en filmpjes van vorige aankomsten op deze slotklim opgezocht.” Het tekent de gedrevenheid van Herregodts.

Volgens De Clerq gaat hij dan ook een grote toekomst tegemoet. “Vorig jaar stonden de World Tour-ploegen al in de rij. Dan heeft Rune elk voorstel nog afgewezen. Hij wilde nog een jaar bij ons blijven. Slim. Hier krijgt hij alle vrijheid om zelf zijn kans te gaan. Maar na deze prestatie maak ik mij geen illusies. Het rijtje geïnteresseerde ploegen gaat alleen maar langer worden.”

Winning streak

Behalve het feit dat Herregodts maandag nog een geneeskundetentamen afwerkte, is er nog iets bijzonders aan de zege van gisteren in de Ruta del Sol. Voor de jonge Belg was het namelijk zijn eerste koersdag van het jaar, terwijl hij ook op zijn laatste koersdag van vorig jaar won.

Op zondag 24 oktober 2021 kwam hij na een heel lange vlucht solo als eerste over de meet in Hoogeveen bij de Ronde van van Drenthe in een koers die een aantal keer over de VAM-berg ging. Winnend eindigen en winnend beginnen dus.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Fabio Jakobsen: ‘Als ik de beelden van mijn val zie, denk ik eigenlijk veel meer aan Bjorg Lambrecht’

In gesprek met het Algemeen Dagblad keek hij nog eens terug op de crash die...

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...

Taco van der Hoorn over zijn plannen: ‘Nee, ik ga niet aanvallen om enkel in beeld te rijden’

We spraken Taco van der Hoorn na de presentatie over zijn plannen deze Tour...

Video | Indrukwekkende beelden: Jonas Vingegaard rijdt door geluidsmuur tijdens Tourtijdrit

Vingegaard was duidelijk de grote favoriet van de Deense wielerfans in Kopenhagen tijdens de...

Meer zoals dit

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...

Tour | Hoe de gelukzaligheid van Lampaert vorm kreeg: the days before and the evening after…

“Het is te hoog gegrepen om Van Aert, Ganna en Van der Poel te...

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...