De statistieken van Mathieu van der Poel: monumentenman én voegt zich in illuster rijtje Ronde van Vlaanderen-renners

Hem zien fietsen is indrukwekkend, maar de statistieken zijn dat zeker ook. In de Ronde bereikte hij zondag iets unieks met weer een podiumplek (op 1 nog wel!) en ook in de andere monumenten is-ie ijzersterk!

mathieu van der poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Dat Mathieu van der Poel hard op een fiets kan rijden, is geen nieuws. Na zijn zege in de Ronde van Vlaanderen van zondag analyseerde Thijs Zonneveld al de wattages die MVDP nodig had om Tadej Pogacar, Dylan van Baarle en Valentin Madouas te verslaan.

Met die zege voegt hij zich bij een illuster gezelschap. Of beter gezegd: vormt hij een illuster gezelschap. Met de Leeuw van Vlaanderen: Johan Museeuw. Want door zijn zege eindigde Mathieu van der Poel nu drie keer achter elkaar op het podium in Vlaanderens mooiste (winst in 2020, tweede in 2021 en nu dus weer winst).

Dat is geen enkele wielrenner in de 26 jaar hiervoor gelukt, zo wist de Finse wielerliefhebber @ammattipyöräilly al voor de Hoogmis op te diepen. Om écht naast Museeuw te komen, zal MVDP volgend jaar ook nog op het podium moeten komen, want tussen 1993 en 1996 stond de Belg daar vier maal.

Mathieu van der Poel is niet alleen ijzersterk in de Ronde van Vlaanderen. Thijs Zonneveld keek behalve naar de wattages van het Nederlandse wielerfenomeen ook eens naar de monumenten die hij al reed. Dat waren er tien, en in negen van die tien reed hij top 10. Indrukwekkend!

Van der Poel voegt daar in Roubaix graag nog een top 10-plaats aan toe - of haal die 0 maar weg achter die 1... Een week voor hij over de Franse stenen stuitert, zien we hem nog in de Amstel Gold Race. Daarna heeft de kopman van Alpecin-Fenix al gezinspeeld op Giro-deelname. De Tour staat sowieso op z'n programma.