Belangrijke parkoersverandering Amstel Gold Race: 'Nu is deze plek veel geschikter om iets te ondernemen'

De finale werd de afgelopen jaren al veel antrekkelijker, maar koersdirecteur Leo van Vliet denkt nog iets gevonden te hebben.

amstel gold race leo van vliet mathieu van der poel

Met Mathieu van der Poel als de topfavoriet krijgen we hopelijk zondag weer een prachtige Amstel Gold Race voorgeschoteld. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen kent ieder weggetje in Zuid-Limburg en zal waarschijnlijk blij zijn met de meest recente aanpassing aan het parkoers die koersdirecteur Leo van Vliet deed.

Een paar jaar geleden werd afscheid genomen van de Cauberg als finishzone. Dat deed de koers al heel veel goed. In plaat van een optocht naar de heuvel in Valkenburg kregen we vanaf toen ieder jaar een attractieve koers voorgeschoteld. Leo van Vliet doet nu nog een kleine aanpassing, waarmee hij hoopt op een nóg attractiever koersverloop.

De Gulperberg op zo'n 50 kilometer van de streep (in de mannenkoers) namelijk vanuit Gulpen zelf beklommen en niet meer van een andere kant. Dat heeft op diverse manier invloed op het koersverloop, zo vertelt Van Vliet.

"Juist omdat je door een haakse bocht vrijwel stil staat en dan direct aan het steile deel begint, is dit een lastige klim. Je moet er nu ook goed gepositioneerd aan beginnen", zegt hij over de klim zelf tegen Wielerflits.

Maar misschien nog wel belangrijker is dat het stuk na de klim er nu heel anders uitziet. De renners vervolgen hun weg namelijk over een smalle, onoverzichtelijke weg naar de Kruisberg.

"Anders moest je hier 3,5 kilometer over de brede provinciale weg rijden, waar de wedstrijd zich meestal weer neutraliseerde. Denk aan de aanval die Mathieu van der Poel in 2019 op de Gulperberg vanuit Partij deed, waarna hij op grote baan werd achterhaald. Nu is deze plek veel geschikter om iets te ondernemen."

Het profiel van de Gulperberg, met name in het begin steil dus. | Beeld: Climbfinder.com

De Amstel Gold Race is zondag te volgen op Eurosport 1, de NOS en Sporza. De uitzending met de vrouwenkoers, die overigens een andere finale rijden, is vanaf 13.00 uur te zien en zal ongeveer om 14.30 finishen. De mannenkoers is aansluitend te zien en finisht rondt 16.45 uur.