Giro | Dit zijn de 17 Nederlanders die aan de start staan in Boedapest

Best een groot aantal landgenoten! We zetten ze even op een rijtje (en vertellen erbij wat hun rol in de ploeg is deze Giro).

mathieu van der poel jumbo-visma

Er staan maar liefst zestien Nederlanders aan de start deze Giro, verdeeld over acht ploegen. Jumbo-Visma is heel oranje getint en dus de hofleverancier; ook Alpecin-Fenix en Team DSM vaardigen meerdere landgenoten af. Dan blijven er nog vijf ploegen over die allemaal één Nederlander in de Giro-ploeg hebben.

Jumbo-Visma

JUmbo-Visma maakt in deze Giro het predicaat Nederlandse ploeg meer dan waar met zes landgenoten in de selectie: kopman Tom Dumoulin wordt bijgestaan door de ervaren Jos van Emden, klimmers Sam Oomen (die ook wel een beetje z'n eigen kans mag gaan), Koen Bouwman, Gijs Leemreize en alleskunner Pascal Eenkhoorn.

Alpecin-Fenix

Uiteraard staat Mathieu van der Poel aan het vertrek in Boedapest, maar er is nog een Nederlander actief namens de Belgische ploeg: Oscar Riesebeek. De 29-jarige geboren Edenaar reed de Giro vorig jaar ook en won toen bijna een rit; Victor Campenaerts was hem in een mooie ontknoping (voor Riesebeek zelf wat minder) te snel af in een sprintje.

Mathieu van der Poel tijdens de ploegenpresentatie in Boedapest. | Beeld: Cor Vos

Team DSM

Het op papier ook weer Nederlandse DSM (voorheen reed de ploeg van Iwan Spekenbrink onder Duitse vlag) rijdt met drie landgenoten. Talent Thymen Arensman moet Romain Bardet bijstaan (en mag hopelijk ook een heel klein beetje aan zichzelf denken). Cees Bol is mee als sprinter en Martijn Tusveld is mee als allrounder.

BORA-hansgrohe

Bij BORA-hansgrohe is Wilco Kelderman de kopman. We weten natuurlijk allemaal nog hoe hij in 2020 bijna de Giro won en uiteindelijk derde werd. Kelderman kende wel een wat moeizame aanloop naar de Giro met valpartijen en blessures. Hopelijk is hij in vorm!

Wilco Kelderman in het roze tijdens de Giro van 2020. | Beeld: Cor Vos

Trek-Segafredo

Bauke Mollema gaat op jacht naar etappes in de Giro. Lukt dat, dan voegt hij zich bij het clubje renners dat in alle drie de grote rondes een rit won. De Groninger moet wellicht ook nog wat hand- en spandiensten verlenen aan klassementsman Giulio Ciccone.

Bahrain Victorious

Wout Poels gaat ook voor een rit deze Giro, maar ook hij zal wellicht hand- en spandiensten moeten verlenen voor Mikel Landa, die voor een klassement gaat bij Bahrain Victorious.

Groupama FDJ

In de sprinttrein voor Arnaud Démare zien we Ramon Sinkeldam terug. Bovendien gaan we bij Wieler Revue iets heel leuks doen met de Noord-Hollander deze Giro. Houd onze socials in de gaten!

Ramon Sinkeldam in actie dit voorjaar. | Beeld: Cor Vos

EF Education-EasyPost

Bij de Amerikaanse ploeg staat Julius van den Berg aan het vertrek. EF Education-EasyPost start met een redelijke vrijbuitersploeg, dus wellicht kan Van der Berg eens in een vlucht meegaan en voor de etappe strijden.

Cofidis

Vorig jaar maake Wesley Kreder op z'n dertigste namens Intermarché-Wanty-Gobèrt z'n debuut in een grote ronde en nu is hij er namens Cofidis opnieuw bij. De Franse ploeg heeft met Guillaume Martin een klassementsman en met Simone Consonni een sprinter, dus waarschijnlijk wordt het vooral werken voor Kreder.