HomeNieuwsCarrièreswitch: Olympisch schaatskampioene Carlijn Achtereekte gaat wielrennen: 'Altijd een passie voor wielrennen...

Carrièreswitch: Olympisch schaatskampioene Carlijn Achtereekte gaat wielrennen: ‘Altijd een passie voor wielrennen gehad’

Ze trok zelf de stoute schoenen aan en belde eens op..

Het wemelt in het mannenpeloton inmiddels van de wielrenners die eerder aan een andere sport deden op hoog niveau – met uiteraard schansspringer Primoz Roglic als belangrijkste naam. En in het mannenteam van Jumbo-Visma komt Olav Kooij ook uit het schaatsen.

Maar nu is er in het vrouwenteam van de wielerploeg ook een schaatster actief. En niet de minste! Olympisch kampioene van 2018 Carlijn Achtereekte is namelijk de nieuwste aanwinst van de Jumbo-Visma-vrouwenploeg.

De 32-jarige Achtereekte had een in april aflopend contract bij de schaatsploeg van de supermarkt, maar was nog niet klaar met topsport, zo vertelt ze op de site van de ploeg. Ze belde zelf met sportief directeur van de wielerploeg Merijn Zeeman en zo ging het balletje rollen.

“Ik heb diep in mijn hart altijd een passie voor wielrennen gehad. Ik dacht stiekem weleens: waarom ga ik dat eigenlijk niet doen? Maar ja, het schaatsen ging goed en daar lag mijn focus. Nu krijg ik alsnog de kans om me te ontwikkelen tot profrenner en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Esra Tromp, de manager van Jumbo-Visma Women, is blij met de aanwinst. “We kijken binnen Team Jumbo-Visma altijd naar hoe we elkaar beter kunnen maken. Carlijn mist weliswaar de routine van fietsen in een peloton en ook op technisch en tactisch vlak is er werk aan de winkel, maar ze bréngt onze ploeg ook veel. Een topsportmentaliteit en ervaring met presteren op het allerhoogste niveau bijvoorbeeld.”

Achtereekte is inmiddels druk in training en zal 25 juni sowieso aan het NK deelnemen. De ploeg zal verder aan de hand van haar vorderingen een programma samenstellen.

“Het zal gaan met vallen en opstaan. Als schaatser rijd je alleen in een baan en heb je van niemand last. Nu moet ik leren omgaan met het nerveuze, het gedrang. Dat zal wennen zijn, maar ik ga ervan uit dat ik die skills snel leer. Ik ga de kunst afkijken van mijn ploeggenoten en hoop dat ik eerst in dienst een rol kan spelen binnen het team”, besluit de oud-schaatster.

Beeld: Jumbo-Visma

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Belgische renner Julian Mertens in kunstmatige coma na ongeval op training

Team Bingoal WB meldt op sociale media dat de 25-jarige Belgische renner Julian Mertens...

Victor Campenaerts maakt zich gereed voor comeback: ‘Soms dacht ik echt: wat doe ik met mijn leven?’

Victor Campenaerts liep een breuk in zijn wervelkolom op na een valpartij in Bredene...

Lotto Dstny wil af van Ridley: financieel ongenoegen en problemen met materiaal zorgen voor spanningen

Lotto Dstny rijdt al 12 jaar rond met de fietsen van het Belgische Ridley....

📸 Bahrain-Victorious trekt met nieuwe outfit én fiets naar Tour

De laatste jaren maken veel WorldTour-ploegen er een gewoonte van om voor een grote...

Meer zoals dit

Belgische renner Julian Mertens in kunstmatige coma na ongeval op training

Team Bingoal WB meldt op sociale media dat de 25-jarige Belgische renner Julian Mertens...

Lotto Dstny wil af van Ridley: financieel ongenoegen en problemen met materiaal zorgen voor spanningen

Lotto Dstny rijdt al 12 jaar rond met de fietsen van het Belgische Ridley....

Serry spreekt van zwaarste Giro die hij meemaakte: ‘Ik begon zelfs te hyperventileren, bibberde bijna van mijn fiets’

Een aantal dagen na de Giro d'Italia rakelt hij de drie weken in Italië...