HomeGiro d'ItaliaGiro | Dumoulin geeft op in loodzware veertiende etappe

Giro | Dumoulin geeft op in loodzware veertiende etappe

Al vroeg in de veertiende etappe werd Tom Dumoulin op achterstand gereden en niet veel later was daar het bericht dat de kopman van Team Jumbo-Visma heeft opgegeven.

Nochtans had de veertiende etappe Dumoulin goed moeten liggen, maar in de beginfase werd slag om slinger gedemarreerd en Dumoulin kon het niet bolwerken om het peloton te volgen. De Limburger klaagde de voorbije dagen over rugpijn en dat hij geen goed gevoel had op de fiets. Zijn ploeg liet weten dat Dumoulin de voorbije dagen fysiek te veel geleden heeft.

Daarmee komt een einde aan de wedstrijd die voor het jaar als grote doel werd aangemerkt. Voorafgaand waren de geluiden louter positief, want onder andere Koen Bouwman liet weten dat Dumoulin ijzersterk was op trainingsstage. Ook de derde plaats in de tijdrit in Hongarije gaf hoop. Op de Etna, op dag vier, moest hij de rol echter vroeg lossen en verloor hij meerdere minuten.

Dumoulin richtte zich een paar dagen later nog eens op en stond mede aan de basis van de knappe dagzege van Koen Bouwman, maar in het vervolg van de Giro d'Italia hebben we hem verder niet meer gezien. Voor de kopman van Team Jumbo-Visma is het een volgende tegenslag, want ook in de eerste periode van het jaar moest hij louter teleurstellingen slikken.

In de UAE Tour reed hij een goede tijdrit, maar kampte hij eveneens met rugklachten waardoor hij bergop niet kon strijden met de beste renners. Strade Bianche moest hij laten schieten door een coronabesmetting, waarvan hij ook in de Ronde van Catalonië nog last had. In Spanje moest hij ook opgeven.

Daardoor was de voorbereiding op de Giro d'Italia verre van optimaal, maar de Nederlandse ploeg hoopte met Dumoulin toch een klassement na te streven. Net voor de Giro d'Italia leidde dat er onder meer toe dat Thomas Dekker kritiek leverde op de handelswijze van Team Jumbo-Visma. De ploeg had Dumoulin volgens de ex-prof beter in bescherming moeten nemen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Kasseien! Alles wat je moet weten over etappe 5: Lille-Arenberg

Parkoers Hoewel niet iedereen vindt dat kasseien thuishoren in een grote ronde, is het voor...

Tiesj Benoot na demonstratie Van Aert: ‘Iedereen verwachtte het’

Tiesj Benoot plaveide mee de weg naar de gouden rush van Wout van Aert....

Jasper Philipsen juicht met tweede plaats: ‘Ik schaam me’

Jasper Philipsen slaakte een kreet van verlichting toen hij over de streep in Calais....

Jakobsen blikt vooruit: ‘Ik kan de kasseien van morgen wel aan hoor!’

Fabio Jakobsen was na afloop van de vierde rit vol lof over het exploot...

Meer zoals dit

De opofferingen van een profwielrenner: Jai Hindley zag ouders 2,5 jaar niet (maar kreeg verrassingsbezoek in Verona)

De Australiër kon door het coronaspook niet terug naar z'n vaderland en werd zondag herenigd met z'n ouders (waarbij BORA-hansgrohe voor Henny Huisman speelde)

Giro | De indrukwekkende Nederlandse cijfers van de afgelopen ‘Giro Ollandesi’ 

We hebben het natuurlijk de afgelopen drie weken in beeld gezien, maar als je de cijfers van deze Nederlandse Giro bekijkt, kunnen we alleen maar een diepe buiging maken voor onze landgenoten. Het aantal top 10-plekken is surrealistisch! We zetten alles op een rijtje.

Giro | Bekijk het fraaie eerbetoon van de Giro-organisatie aan Vincenzo Nibali

De Haai reed z'n laatste Giro en dat lieten ze niet geruisloos voorbijgaan.