Ruben Guerreiro zet knaltijd neer op Mont Ventoux (een van de snelste ooit, als je dopingtijdperk niet meetelt)

De Portugees won gisteren met overmacht de Mont Ventoux Dénivelé Challenge en dat is ook niet zo verwonderlijk als je z'n klimtijd vergelijkt met de toptijden!

ruben guerreiro
  • Ruben Guerreiro Ruben Guerreiro

Gisteren beschreef onze redacteur zijn eigen ervaringen met het beklimmen van de mythische berg in de Provence en dat ging er bij hem heel wat anders aan toe dan bij de 27-jarige Portugees Ruben Guerreiro in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge.

De renner van EF Education-EasyPost ging namelijk als een raket omhoog in de Franse eendagswedstrijd. Hij verpulverde de concurrentie en won met een voorsprong van 53 seconden op teamgenoot Esteban Chaves en 1 minuut 28 op de jonge Australiër Michael Storer.

De kleine Colombiaan en de renner van Groupama-FDJ zetten daarmee ook zeker geen onverdienstelijke tijd neer op de Kale Berg, maar Guerreiro reed echt in een knaltijd naar boven. Hij had 58 minuten en 53 seconden nodig voor de klim (vergelijk dat eens met je eigen tijd..)

Zoals je in dit statistiekje ziet, komt de Portugees daarmee op de 17e plaats te staan in het all time klassement van klimtijden op de Ventoux.

Uiteraard behoeft dat enige nuance, want dat zijn veelal tijden uit het dopingtijdperk (alleen David Moncoutie stond er bekend om schoon te rijden, dus die laten we staan). In het huidige, hopelijk schone, tijdsgewricht was alleen Miguel Angel Lopez sneller in 2021 (ook in de Mont Ventoux Denivelé Challenge).

Dat er zo hard gereden wordt in de de Dénivelé Challenge komt natuurlijk ook doordat de berg dan niet wordt beklommen in het kader van een drieweekse ronde. Bovendien zijn tijden, zeker op de Ventoux, altijd lastig te vergelijken door windomstandigheden.

Maar dat de bergtrui in de Giro van 2020 geen toevalstreffer was voor Guerreiro mag wel duidelijk zijn. De UCI-punten voor zijn zege (en de tweede plek van Chaves) zijn zeer welkom voor de ploeg van Jonathan Vaughters, want zij vechten tegen degradatie.