Voorbeschouwing BK tijdrijden: waarom Evenepoel deze keer wel Lampaert zal verslaan

Het BK tijdrijden is de afgelopen jaren een echte clash geworden tussen de groten. Geen verplicht nummer, maar een erezaak tussen chronokillers die ook op wereldniveau een mondje meespreken. Noem de namen Wout van Aert, Remco Evenepoel, Victor Camenaerts en Yves Lampaert en je weet voldoende.

Evenepoel
  • Remco Evenepoel Remco Evenepoel

Nu, Van Aert stuurt donderdag zijn kat naar het BK in Gavere. Niet omdat hij er zijn neus voor optrekt, wel omdat het niet past in de Tourvoorbereiding met Jumbo Visma. Vorig weekend verkende hij nog de Galibier. Dan weet je dat er geen focus is op een vlakke tijdrit in België.

Er schieten dus nog drie man over, die in normale omstandigheden het podium bezetten. Het is trouwens hetzelfde trio dat vorig jaar al op één, twee en drie stond. Toen klopte een geprikkelde Yves Lampaert zijn kopman Evenepoel, voor een uitzinning thuispubliek in Ingelmunster. Onvergetelijke beelden. Lampaert werd op de schouders gehesen, terwijl Evenepoel de pijn van het verlies verbeet.

Dit jaar dient het zich wat anders aan. Evenepoel is zonder meer de topfavoriet. Hij liet in de afsluitende chronorace in Zwitserland zowel specialisten Stefan Küng als Geraint Thomas achter zich. Veel bewijs van goede vorm is dan niet meer nodig.

Yves Lampaert won vorige vrijdag nog de tijdrit in de Baloise Belgium Tour in Scherpenheuvel. Toegegeven, de tegenstand was vrij dunnetjes, hoewel Mads Pedersen op hoog conditiepeil wel flink weerstond bood. Lampaert beseft ook wel dat zijn kopman de te kloppen man is, maar zal er alles aan doen om zijn titel te verlengen.

Victor Campenaerts mag hoe langer hoe minder een echte tijdrijder genoemd worden. De focus op deze discipline is weg. De werelduurrecordhouder heeft zich succesvol omgeturnd tot een gevaarlijk heerschap in eendagswedstrijden. Versie 2.0, zeg maar.

Alleen zijn pijnlijk uitziende chronohouding doet nog denken aan Campenaerts 1.0. Veelzeggend was zijn twaalfde plaats in de Ronde van België, hoewel daar een weerbarstige ketting een rol speelde.

Er doet nog een vierde klokgebonden renner mee: Rune Herregodts. Niet dat we hem in de medailles zien eindigen, maar ooit zal dat wel gebeuren. Herregodts is een jonge kanjer tegen de tijd. Heeft al wat titels behaald bij de jeugd, maar verbaasde vorig jaar met een vierde plaats in de tijdrit van de Ronde van België.

Prompt mocht hij met Evenepoel afzakken naar het EK in Italië waar hij dertiende werd. Een schitterend resultaat, als je weet dat zijn twaalf voorgangers stuk voor stuk mannen met faam waren.

Het BK tegen de klok is in elk geval geen lachertje meer. Wie de driekleur mag aantrekken, geniet roem een aanzien in de hele wielerwereld.