Evenepoel over zijn crash, revalidatie en Tour: 'Opbouw richting Tour begint een week vroeger'

Remco Evenepoel stelt het goed en is hyperambitieus om straks te scoren in de Tour en op de Olympische Spelen. 

Evenepoel

Remco Evenepoel is twee weken geleden aan hoge snelheid ten val gekomen in een afdaling in de Ronde van het Baskenland. De Belgische kampioen hield er een gebroken sleutelbeen en schouderblad aan over en mocht een streep trekken door de Ardennenklassiekers.

De revalidatie verloopt voorspoedig en Evenepoel vertrouwt erop dat hij straks 100% fit aan de Grand Départ van zijn eerste Ronde van Frankrijk zal verschijnen. "Ik mag eerlijk gezegd niet klagen", zegt hij in een podcast van Soudal Quick-Step.

"Ik kan al weer normaal slapen. Het gaat redelijk goed met me. Ik voel dat mijn lichaam elke dag beter wordt. Ik heb steeds minder pijn. Voor mijn val dacht ik dat een breuk in het sleutelbeen wel meeviel, maar nu denk ik daar anders over. Ik heb wel wat afgezien, zeker in de eerste week na de crash."

"Mijn verwondingen vallen nog mee in vergelijking met de andere slachtoffers. Of ik ze gesproken heb? Primoz (Roglic) lag naast me in het ziekenhuis. Alle gevallen renners kwamen daar binnen. Ik heb kort met hem gepraat. Ik heb Jonas (Vingegaard) een berichtje gestuurd om te vragen hoe het met hem ging."

Relaxen

Evenepoel heeft ervaring met revalideren. In augustus 2020 maakte hij tijdens de Ronde van Lombardije een doodsmak in een ravijn. Hij lag maanden in de lappenmand en kon pas in mei 2021 terugkren in competitie.

"Die ervaring helpt me zeker om het beter te plaatsen. Ik heb mezelf in het verleden iets te veel opgejaagd. Dat heeft me geleerd dat ik het nu kalmer aan moet doen en de blessure tijd moet geven om volledig te laten genezen, voor ik weer op de fiets kruip of in de gym bezig ben."

"Ik ben nu meer relaxed en geniet meer van mijn mid-season break. Ik heb natuurlijk wel wat in de gym gezeten om mijn lichaam in beweging te houden. Fietsen kon ik absoluut niet doen vanwege de trillingen op de weg en het risico op een nieuwe val. Na het weekend hoop ik weer de draad te kunnen oppikken, op en naast de fiets, en terug te keren naar het rennersleven."

Ramadan, ijs, voetbal en golf

Wat hij in zijn korte 'vakantie' allemaal uitgespookt heeft? "Oumi deed mee aan de Ramadan, dus de laatste dagen van de Ramadan was ik thuis. Vorige woensdag was het Eid, het grote feest na de Ramadan. Die dag was ik bij haar familie. Dat was heel leuk want het was de eerste keer dat ik thuis was. Het was een hele mooie dag."

"We hebben ook genoten van het mooie weer door mini golf te spelen. Dat ging vrij goed met mijn schouder want je moet geen 'swing' doen zoals in professionele golf. We zijn ook een ijsje gaan eten met haar broers en zussen. Ik heb zes bollen ijs naar binnen gewerkt! Zondagnamiddag heb ik met mijn ouders naar de koers en naar Anderlecht gekeken. Ik heb zoveel mogelijk van mijn break proberen te genieten."

"Ik heb ook veel geslapen. Mijn lichaam was moe van de verwondingen en de operatie. Er gaat heel veel energie naar je blessures. Zelfs als je de hele dag niets gedaan hebt, ben je moe als je de volgende dag opstaat. Het lichaam moet echt hard werken om de blessure te laten genezen. Je moet goed rusten en niets gek doen. De eerste dagen lette ik ook niet op mijn voeding."

"Ik heb ook naar de Champions League voetbal en de klassiekers gekeken. Ik ben niet het type dat niet naar de koers gaat kijken omdat ik zelf niet kan deelnemen. Vooral de Amstel Gold Race was hard om te zien. Ik ging daar debuteren. Ik was in goede vorm en heel ambitieus."

De Waalse Pijl was gezien de omstandigheden (renners kregen af te reken met barre weersomstandigheden) net iets makkelijker om te volgen. Ik zou er niet van genoten hebben mocht ik deelgenomen hebben. Zondag ga ik het weer moeilijk hebben, maar uiteindelijk ga ik kijken met het idee dat ik er al twee keer won."

Tour

Het plan richting de Tour blijft nagenoeg ongewijzigd. "Veel conditie ben ik niet kwijt geraakt. Het enige verschil is dat de opbouw een week vroeger gaat beginnen. Ik moet wel nog beslissen of ik de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland rijd. Dat hangt af van mijn vorm."

"Ik kijk erg uit naar de Tour. Ik ben er al van november mee bezig. Elke training, elke sessie in de gym, was in functie van de Tour. Ik heb geluk dat ik de blessure in het Baskenland opliep en niet een paar weken later."

Tot slot werd Evenepoel gevraagd wat hij het liefst zou zien gebeuren: podium in de Tour, podium in Parijs of Anderlecht in de Champions League. "De Olympische Spelen. Er is meer kans dat ik een Olympische medaille win dan op het podium sta in de Tour."

Nieuws
  • Cor Vos