Giro | Lange slotklim! Alles wat je moet weten over etappe 10: Pompei-Cusano Mutri

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 6 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

Voor de slotklim begint, is er eerst nog de beklimming van de Camposauro. Met zijn 6 kilometer tegen bijna 8 procent helling zal die zeker voor animatie van de etappe zorgen.

De slotklim Bocca della Selva is alleen in 2016 vanuit Cusano Mutri door Giro renners beklommen. In 2021 was de klim weliswaar ook in de Giro maar reden de renners er van de andere kant op. De Italiaan Alessandro Bisolti kwam in de Giro van 2016 over de klim zoals de renners die vandaag ook naar boven rijden.

Bisolti herinnert zich zeker nog dat hij op de Bocca de bergpunten veroverde. “Ik zat toen in een vlucht met drie renners, we hadden bijna zes minuten voorsprong, maar werden in de lange afdaling overvallen door een korte hevige hagelbui, terwijl het peloton nergens last van had gehad. Na de afdaling hadden we geen minuut voorsprong meer. Op de slotklim kreeg ik een hongerklop. Jammer, want ik kwam twee punten tekort om de bergtrui te dragen. Een schrale troost was dat mijn ploegmaat Cunego wel de bergtrui veroverde.”

Wie is de opvolger van Bisolti op de Bocca-klim?

Historie en omgeving

Vanuit het zuidelijkste punt van deze Giro trekt de roze karavaan noordwaarts, maar blijft binnen de bestuursgrenzen van de regio Campania. Vertrekplaats Pompei bij Napels is bekend vanwege de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus, toen de bevolking totaal werd verrast door de lavastroom. De renners rijden vandaag door de provincies Napoli, Caserta, Avellino en Benevento.

Ze komen door het regionaal natuurpark van Camposauro, waar in een avonturenpark jong en oud zich vermaken met wandeltochten van diverse niveaus maar waar ze ook van boom naar boom gaan via Tibetaanse bruggen of op Tarzans wijze via lianen.

De renners blijven gewoon op de fiets en eindigen in het gebied dat ooit werd beheerst door het Sannietenvolk. In de derde en vierde eeuw voor Christus vochten zij maar liefst drie oorlogen uit tegen de Romeinen die hun nog jonge republiek wilden uitbreiden naar het zuiden, waarin zij uiteindelijk slaagden.

De geafficheerde eindplaats is Cusano Mutri waarvan het bewoonde deel ligt aan de voet van de slotklim Bocca della Selva. De berg ligt ook nog op de gemeentegrond van Cusano.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

Profiel van de slotklim

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.