Valentin Paret-Peintre boekt eerste profzege in Giro-bergrit, klassementsmannen houden snipperdagje

De 23-jarige Valentin Paret-Peintre heeft de tiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. 

Paret-Peintre

Daags na de rustdag in de Giro d'Italia was het alweer klimmen geblazen! De aankomst van de tiende etappe lag op Bocca della Selva, een klim van 18.1 kilometer aan 5.6%. Na veel mislukte pogingen slaagde een omvangrijke groep erin om weg te glippen uit het peloton.

De belangrijkste namen in de vroege vlucht: Bardet, Tratnik, Alaphilippe, Foss, Schachmann, Aurélien en Valentin Paret-Peintre, Chaves, Lopez, Vansevenant, Pozzovivo en Caruso. Op 39 kilometer van de streep was Alaphilippe de eerste die moest afhaken. De Fransman ging ook even langs bij de wedstrijddokter.

In de finale werd in de kopgroep een strak tempo gereden, waardoor de deur achteraan wagenwijd open stond. Voor Jan Tratnik ging het evenwel niet snel genoeg. De winnaar van de Omloop het Nieuwsblad trok bergop in z'n ééntje ten aanval. Valentin Paret-Peintre en Romain Bardet vonden elkaar in de achtervolging op de Sloveen.

Op drie kilometer van de top van de slotklim liet Paret-Peintre zijn Franse metgezel achter. Hij reed in één ruk naar Tratnik en ging erop en erover. De 23-jarige Fransman kwam solo boven op Bocca della Selva en wint zo zijn allereerste koers bij de profs. Bardet werd tweede, voor Tratnik.

De klassementsmannen hielden een soort van tweede rustdag. Ze reden rustig naar boven en bestookten elkaar niet. Pas in de slotkilometer ging het tempo de hoogte in, maar de grote namen kwamen in dezelfde tijd over de streep gebold.

In het algemene klassement is er nauwelijks wat veranderd. Pogacar is nog steeds leider en verdedigt een voorsprong van 2'40" op zijn dichtste belager Daniel Felipe Martinez. Geraint Thomas staat derde op 2'58". Morgen staat een geaccidenteerde etappe met vlakke finale op het programma.

Nieuws
  • Eurosport