HomeMateriaalSagan overweegt schijfremmen te gebruiken in Parijs-Roubaix

Sagan overweegt schijfremmen te gebruiken in Parijs-Roubaix

Peter Sagan heeft het plan om in Parijs-Roubaix volgend jaar schijfremmen te gebruiken. Gisteren presenteerde Bora-Hansg...

Peter Sagan heeft het plan om in Parijs-Roubaix volgend jaar schijfremmen te gebruiken. Gisteren presenteerde Bora-Hansgrohe zijn Roubaix-fiets.

Het gaat om de Specialized S-Works Roubaix. De wereldkampioen heeft de Specialized Roubaix-schijfremmen al uitvoerig getest tijdens een trainingskamp van zijn nieuwe werkgever in Spanje. De komende weken zal Sagan een keuze maken de fiets al dan niet te gebruiken in de hel van het noorden.

Dat meldt CyclingTips. Zij spraken met de nieuwe technisch directeur van de Duitse (nieuwe) WorldTour-formatie, Lars Teutenberg. “Ja, Peter wil de schijfremmen misschien wel gebruiken in sommige voorjaarskoersen. We mogen ze weer gebruiken. De fietsen zijn voor ons helemaal nieuw, dus we moeten de renners zichzelf eerst nog thuis laten voelen met de schijfremmen. Het is gewoon de vraag wanneer die grote verandering er gaat komen.”

De Specialized S-Works Roubaix van Peter Sagan. Foto: Cyclingtips De Specialized S-Works Roubaix van Peter Sagan. Foto: Cyclingtips

Kritiek

Vorig jaar waren er een aantal ploegen die schijfremmen uitprobeerden tijdens de koers, net als in 2016. Roompot-Oranje Peloton was een van die ploegen. Nadat Francisco Ventoso in Parijs-Roubaix na een val geblesseerd werd door schijfremmen (aldus Ventoso zelf), legde de UCI een verbod op het proefkonijn op.

Een forensische studie zou aan het licht brengen dat het waarschijnlijk een deel van de ketting was dat de blessure had veroorzaakt. De UCI verklaarde in oktober dat de schijfremmen in 2017 weer gebruikt mogen worden. Ze moeten alleen wel zo ontworpen worden dat het de kans op blessures bij renners verkleint.

Schijfremmen. Schijfremmen.

Peter Sagan zou als uithangbord van het wielrennen natuurlijk een vooraanstaand renner zijn om schijfremmen te gebruiken. Wellicht dat zijn beslissing om schijfremmen te gebruiken veel andere renners kan beïnvloeden in hun besluit. “Peter heeft er een aantal keer mee gereden”, aldus Teutenberg. “Hij heeft nog wat meer training nodig. We hebben ook de Specialized Venge met schijfremmen beschikbaar voor de renners. De Roubaix-setup gaan we echt in februari nog beter moeten testen.”

Of de kans groot is dat Sagan de plannen doorzet? “Peter wilde deze remmen echt testen”, gaat Teutenberg verder. “Het wordt nog wat uitgewerkt naar zijn voorkeuren en zijn gevoel. Daarna moeten we kijken.” Teutenberg vindt zelf dat ze vooral in koers getest moeten worden. “Je hebt echt alle natte en moeilijke, glibberige omstandigheden nodig om het verschil te kunnen aanvoelen.”

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van der Poel en co naar The Big Apple? New York krijgt profkoers in 2024!

In Zwift kun je al een poosje door New York rijden over een behoorlijk...

‘Roglic heeft 3-jarig contract getekend aan 6 miljoen euro per jaar bij WorldTour-ploeg’

Enkele ploegen die worden genoemd als nieuwe bestemming: Movistar, Lidl-Trek, INEOS Grenadiers, Israel-Premier Tech,...

Laporte wil EK-trui nog drie keer tonen in 2023: ‘Parijs-Tours is een koers die me goed moet liggen’

De Fransman van Jumbo-Visma kent al een geweldig jaar met zeges in Gent-Wevelgem, Dwars...

‘Plek voor maar vijf tot zeven renners van Soudal Quick-Step in fusieploeg Jumbo-Visma’

Wij maakten zelf al een selectie van dertig (het maximum dat een WorldTour-ploeg onder...

Meer zoals dit

🎥 Helmenmerk Giro introduceert helm met… ingebouwde richtingaanwijzer

Het wielrennen blijft qua materiaal maar enorme sprongen maken. In het profpeloton rijden de...

Opgelet: grote terugroepactie Shimano vanwege ‘gevaarlijke crankstellen’

Shimano is de grootste materialenleverancier ter wereld op fietsgebied en dus is het logisch...

Sjors ten Have verkoopt zelfgebouwde houten racefietsen (en bikepackte ermee naar Oostenrijk)

De laatste jaren heeft de ontwikkeling van het materiaal in de wielersport een enorme...