EK: Sagan oppermachtig in Plumelec

Peter Sagan is na wereldkampioen nu ook Europees kampioen. De Slowaak spurtte op eenvoudige wijze naar de zege in Plumel...

EK: Sagan oppermachtig in Plumelec
  • Peter Sagan Peter Sagan

Peter Sagan heeft zich op een oppermachtige manier gekroond tot Europees kampioen. De Slowaak was in de sprint verreweg de snelste. Julian Alaphilippe werd tweede en de derde plek was voor Dani Moreno. De Nederlanders konden geen rol spelen in volle finale. 

Vroeg in de wedstrijd zouden vier renners zich afscheiden van het peloton. Daarbij zat één Nederlander, namelijk Bert-Jan Lindeman. De Drent kreeg Risto Raid (Estland), Pirmin Lang (Zwitserland) en Andrii Bratashchuk (Oekraïne) met zich mee. Lindeman zou zijn kompanen afschudden, maar op vijftig kilometer van het einde wist een grote groep met onder andere Fabio Aru, Sam Oomen en Ben Hermans zich naar de kop van de koers te rijden. Ondanks dat de Belgen vooraan vertegenwoordigd waren met de in goede vorm stekende Hermans en Jelle Vanendert reden ze toch op kop van het peloton om de groep een halt toe te roepen.

Binnen mum van tijd was de voorsprong van een minuut zo goed als verdwenen. Enkel Fabian Lienhard en Jan Polanc behielden een kleine voorgift. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde zat ook hun ontsnapping er op. Vanwege gebrek aan controle in het peloton ontstond er direct weer een kopgroep, wederom waren het Oomen, Hermans en Aru die ten aanval trokken. Daarnaast stuurde Nederland dit keer Koen de Kort mee. Frankrijk was niet tevreden met Cyril Gautier van voren en reed het gat gauw dicht.

Vervolgens waagde Moreno Moser nog een poging. De Italiaan reed al gauw een voorsprong van een halve minuut bijeen, maar hij kon zijn inspanning niet volhouden en werd op de laatste klim teruggegrepen. In de oplopende finish was het Moreno die van heel ver aanging, maar Sagan was met twee vingers in zijn neus de beste.

Foto: Cor Vos