Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad

Korte historie

De eerste twee edities werden verreden onder de naam Omloop van Vlaanderen, maar dit leek te veel op de naam van de Ronde Van Vlaanderen dus werd de koersnaam veranderd naar Omloop Het Volk. De finish van de koers lag in de beginjaren in het Kuipke, waar ook de Zesdaagse van Gent werd en nog steeds wordt gehouden. Veruit de meeste overwinningen gingen naar een Belg (53x), maar de laatste tien jaar heeft de erelijst een steeds internationaler karakter gekregen. Een logisch gevolg van de mondialisering in het wielrennen.

De laatste kilometers van vorig jaar

https://www.youtube.com/watch?v=oQRSisiaC9A

Hellingen

  1. Leberg: 141km van de streep
  2. Berendries: 137km van de streep
  3. Tenbosse: 132km van de streep
  4. Eikenmolen: 127km van de streep
  5. Muur van Geraardsbergen: 115km van de streep
  6. Valkenberg: 97km van de streep
  7. Kaperij: 78km van de streep
  8. Kruisberg: 67km van de streep
  9. Taaienberg: 57km van de streep 1
  10. Eikenberg: 52km van de streep
  11. Wolvenberg: 48km van de streep
  12. Leberg: 38km van de streep
  13. Boembekeberg: 32km van de streep

De Boembekeberg is de vervanger van de Molenberg. De helling is niet opgenomen in het parcours, omdat op de weg ernaartoe wegwerkzaamheden worden verricht.

 

De sterke blokken

Etixx – Quick Step: Tom Boonen, Iljo Keisse, Yves Lampaert, Nikolas Maes, Tony Martin, Niki Tersptra, Guillaume Van Keirsbulck, Stijn Vandenbergh

BMC Racing Team: Jean-Pierre Drucker, Floris Gerts, Phillipe Gilbert, Daniel Oss, Manuel Quinziato, Michael Schär, Greg Van Avermaet, Rick Zabel

Tinkoff Team: Peter Sagan, Daniele Bennati, Adam Blythe, Maciej Bodnar, Oscar Gatto, Jay McCarthy, Juraj Sagan, Nikolay Trusov

Team Katusha: Sven Erik Bystrom, Marco Haller, Vladimir Isaychev, Alexander Kristoff, Viacheslav Kuznetsov, Sergey Lagutin, Michael Morkov, Aleksei Tsatevich

Lotto Soudal: Tiesj Benoot, Stig Broeckx, Jens Debusschere, Gert Dockx, Pim Lighthart, Jurgen Roelandts, Marcel Sieberg, Jelle Wallays

 

Favorieten

Alexander Kristoff “Ik ben nog nooit goed geweest in de Omloop”, zei Kristoff tegen Het Nieuwsblad. Echter is de Noor dé man in vorm met vijf zeges in de zandbak.

Greg Van Avermaet Met zeven top 10-klasseringen in elf koersdagen heeft Van Avermaet nu alweer de smaak te pakken, alleen het belangrijkste is nog altijd de overwinning. Kan de beste Belg van dit moment dit voorjaar scoren en misschien al zelfs dit weekend?

Niki Terpstra Heeft zichzelf wat afzijdig gehouden wat betreft uitslagen, omdat zijn ploeggenoten al voor de nodige victories zorgden, maar Terpstra is altijd een vaste klant voor de winst op de Vlaamse wegen de laatste jaren.

Tiesj Benoot De Belgen kijken uit naar een opvolger voor Boonen en Benoot heeft in ieder geval het potentieel om een klassieker te winnen getuige zijn vijfde plek in de Ronde Van Vlaanderen in 2015. Dit jaar wist hij in de tweede etappe van de Algarve al eens voor Contador en Aru te eindigen bergop al was dit relatief, want ze streden niet direct voor de zege.

Phillipe Gilbert In de Ronde van Murcia sprintte hij Valverde op een paar lengten, waardoor de Waal meer dan in orde lijkt te zijn.

Peter Sagan Peter Sagan heeft dit seizoen nog niet gewonnen in de regenboogtrui en zegt zelf pas in Milaan Sanremo top te willen zijn, maar Sagan is altijd een kanshebber.

 

Outsiders

Tom Boonen Heeft van Het Nieuwsblad geen hoofddoel gemaakt, omdat hij nog bezig is in de opbouw na zijn val aan het einde van vorig seizoen. Maar een Boonen op negentig procent is nog altijd een gevaarlijke klant aan de streep.

Moreno Hofland Hofland zegt op de website van zijn ploeg dat de voorspelde weersvoorspelling voor hem ideaal is, omdat de kans op een sprint groter met een grotere groep bij deze omstandigheden (zie weersvoorspelling).

Stijn Vandenbergh Vandenbergh zit al aan een slordige 1.500 wedstrijdkilometers en daarbij zelfs een overwinning in een etappe in de Ronde van Valencia. Zijn eerste overwinning sinds acht jaar. De afgelopen jaren heeft hij bewezen dat hij finales kan rijden. De ‘darke horse’ van Etixx heeft de benen om te winnen.

Jasper Stuyven  Stuyven is door afwezigheid van Cancellara het speerpunt van Trek-Segafredo. In zijn eerste Omloop Het Nieuwsblad is dit een eer, maar tegelijkertijd ook al een hele verantwoordelijkheid.

Overige belangrijke namen Oscar Gatto, Daniele Bennati, Dries Devenyns, Sylvain Chavanel, Jurgen Roelandts, Tony Martin, Mike Teunissen, Floris Gerts.

 

De grote afwezigen: 

Giant-Alpecin, Lampaert, Vansummeren, Cancellara, Stannard, Vanmarcke, Boom, Stybar, Thomas.

 

De weersvoorspelling

De weergoden voor zaterdag in Vlaanderen zijn gunstig gezind. In de ochtend is het nog wel koud, maar in de namiddag gaat de temperatuur richting de 6 graden met een zonnetje. Om de voorspelling in de gaten te houden kijk hier: weer Vlaanderen

 

Favorieten volgens Wieler Revue

*** Greg van Avermaet, Alexander Kristoff

** Peter Sagan, Phillipe Gilbert, Tiesj Benoot, Niki Terpstra, Tom Boonen

* Stijn Vandenbergh, Oscar Gatto