Column Michiel Elijzen: Omkoping?!

Column Michiel Elijzen: Omkoping?!

Het bericht is een soort Jiskefet-grap; te absurd om het te geloven. "Vinokourov en Kolobnev worden aangeklaagd voor omkoping tijdens Luik-Bastenaken-Luik." Ik vind dit niet absurd, omdat ik het niet geloof.

Volgens mij is er genoeg bewijs tegen hen geleverd (bankafschriften) en als iemand natuurlijk niet te vertrouwen is, dan is het Vinokourov wel. Maar dat ze worden aangeklaagd door een Belgische rechter, dat vind ik echt lachwekkend.

Praten

Iedereen kan het zich vast nog herinneren, de finale van Luik-Bastenaken-Luik, waarin Vino eventjes met Kolobnev praatte, deze plots moest lossen en Vinokourov de koers won. Evenals de Olympische wegrit, waarin de Kazach voorop lag met Rigoberto Uran. De Colombiaan bleef om onbegrijpelijke redenen achterom kijken, terwijl Aleksandr hem allang gepeerd was. Heel vreemd, maar ik denk dat Uran er een mooi huis aan over heeft gehouden.

Die dingen gebeuren in de koers. Er wordt eens wat gepraat, vooral over geld. De één verkoopt dan de koers en de ander koopt hem. Laten we daar gewoon eerlijk over zijn. Weet je waar dat ongeveer elke week gebeurt? In België!

Kermiskoersen

Het gaat natuurlijk niet om de astronomische bedragen die Vinokourov te besteden heeft en - laten we wel wezen - wie betaalt er nou 150.000 euro voor de kermiskoers van Erpe-Mere? Maar dat het gebeurt, is wel een feit. Ik heb zelf ook wel eens in de positie gezeten dat er geld werd aangeboden om niet achter iemand aan te rijden. En als de documentaire over kermiskoersen, met in de hoofdrol Paul De Baeremaeker, iets duidelijk maakt, is dat het gemeengoed is om met geld een overwinning binnen te halen.

Is dat erg? Ik vind van niet.

Sowieso moet je eerst in de positie komen om te winnen. Dus hoe je het ook went of keert, de beste renners zitten wel vooraan. Of je moet zo smerig rijk zijn dat je het hele peloton bij de start al omkoopt, maar ik denk niet dat dat ooit in de geschiedenis is voorgekomen.

Slechte toneelspelers

Dat Vinokourov toevallig heel slechte toneelspelers kiest als vluchtgenoten, dat is natuurlijk wel een kwalijke zaak. Je zit naar iets te kijken, terwijl je weet dat je genaaid wordt. Maar of je opvallend of onopvallend genaaid wordt, het blijft hetzelfde.

Maar dat uitgerekend België deze mannen aan gaat klagen, vind ik echt hilarisch. Ze hebben natuurlijk geen tijd om achter de kermiskoers-betalers aan te gaan, want dan ben je wel een aantal decennia zoet. Dus gaan ze maar achter twee Oostblokkers aan, want er mag verdorie niet vals gespeeld worden bij onze zuiderburen!

In ieder geval niet door buitenlanders.

 

Deze column van Michiel Elijzen verscheen in de nieuwste Wieler Revue. In dit nummer een uitgebreide terugblik op de Vuelta a España en het WK wielrennen, een interview met Pieter Weening over zijn terugkeer naar Nederland en een reportage over het Museo del Ciclismo op de Sanctuaria della Madonna del Ghisallo. Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!