GIRO VANDAAG: Zware kost!

GIRO VANDAAG: Zware kost!

Een schitterend decor vandaag voor de renners die rijden van de regio Valle d’Aosta naar de regio Piemonte. Etappe twintig van de Giro, de voorlaatste, gaat van Saint Vincent naar Sestriere, over 196 kilometer. Eerst passeren ze Turijn en na de doorkomst door het schilderachtige Susa gaan ze over een paar wonderschone bergen.

De slotklim is naar Sestriere, een bekend wintersportoord, waar in 2006 wedstrijden van de Olympische Spelen zijn gehouden. Buiten de winter heeft Sestriere ook van zich doen spreken met aankomsten in de Giro en in de Tour. De Italiaan Claudio Chiappucci won er in de Tour de France 1992 een etappe na een tweehonderd kilometer lange vlucht. Vandaag wordt de slotklim naar Sestriere zoals twee keer eerder in de Giro voorafgegaan door de Colle delle Finestre, een spectaculaire klim met halfverharde wegen. De Col van 2178 meter is het hoogste punt van de Giro, de zo genoemde Cima Coppi. In 1965 introduceerde Giro-organisator Vincenzo Torriani deze ode aan Fausto Coppi.

Parkoers

Een loodzware dag die het klassement nog door elkaar kan schudden. De Colle delle Finestre, de voorlaatste klim is pas twee keer in de Giro beklommen, maar beide keren waren het legendarische ritten. Van de ruim achttien kilometer klim (gemiddeld stijgingspercentage 9,2 procent met stukken van veertien) gaan er acht over een halfverharde grintweg, met een stijgingspercentage dat ligt tussen negen en elf procent.

In 2005 werd de Giro er beslist in een strijd tussen José Rujano, Paolo Savoldelli, Gilberto Simoni en Danilo Di Luca. Rujano won de etappe, maar Savoldelli beperkte de schade en hield de leiderstrui.

In 2011 verdedigde Alberto Contador superieur zijn overmacht in de rit over de Finestre. Later in 2012 werd hem de overwinning vreemd genoeg ontnomen omdat hij werd veroordeeld voor een verboden hormoonmaaltijd in de Tour 2010. In de etappe van 2011 ging Steven Kruijswijk net voor Contador als zevende over de streep, doet hij het vandaag nog eens over en dan voor de eerste plaats?