📸 Tom Pidcock ontvangt koninklijke onderscheiding in Buckingham Palace

Tom Pidcock mag zijn landgenoten Bradley Wiggins, Chris Froome, Geraint Thomas en Mark Cavendish komen vervoegen in de Orde van het Britse Rijk.

Pidcock

Tom Pidcock is er nog maar 24, maar de Britse alleskunner heeft al heel wat fenomenale prestaties op de fiets geleverd. Zo is hij de regerende olympische en wereldkampioen in het mountainbiken. Op zijn palmares staan ook al een wereldtitel in het veldrijden, de Strade Bianche, Amstel Gold Race en een Touretappe.

Die knappe prestaties zijn ook het Britse koningshuis niet ontgaan. Pidcock werd dinsdag verwacht in Buckingham Palace, de officiële residentie van de Britse monarch in Londen. Daar werd hij benoemd tot Member of the Order of the British Empire (MBE).

Die koninklijke titel wordt toegekend aan eenieder die een bijzondere prestatie heeft geleverd voor het Verenigd Koninkrijk. Ook buitenlanders komen in aanmerking. Het is vergelijkbaar met een lintje in Nederland. Pidcock kreeg het lintje uit handen van Anne Mountbatten-Windsor, de prinses van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en de zus van de huidige koning Charles III.

Pidcock had voor de gelegenheid zijn mooiste en meest formele kostuum aangetrokken. Hij nam zijn vriendin Bethany Louise Zajac mee, die eveneens haar chiqueste outfit uit de kast haalde. (Lees verder onder de foto's)

Vijf rangen

De Britse ridderorde werd opgericht in 1917 door koning George V. Er zijn vijf rangen, waarvan MBE de laagste is en Sir of Dame de hoogste. Naast Pidcock zijn ook Geraint Thomas en Mark Cavendish benoemt tot MBE. Zij mogen die drie letters achter hun naam plaatsen.

Vijfvoudig Tourwinnaar Chris Froome draagt de titel OBE (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire). Sir Bradley Wiggins werd na zijn Tourzege en vijf olympische titels opgenomen in de hoogste rang en mag zichzelf Ridder noemen. Het aandenken aan die titel heeft hij overigens kapot geslagen.

Pelotonpraat
  • Foto: Instagram/ineosgrenadiers