Dumoulin: 'Weet weer hoe leuk ik wielrennen vind, met alles eromheen'

Het is van de Dauphiné van vorig jaar geleden dat Tom Dumoulin voor het laatst een koers reed. Dankzij de coronacrisis wordt er voorlopig ook niet gekoerst. Daardoor voelt Dumoulin zich half werkeloos, maar desondanks voelt hij zich nog altijd wielrenner: "Ik weet weer hoe leuk ik wielrennen vind, met alles er omheen."

Dumoulin: 'Weet weer hoe leuk ik wielrennen vind, met alles eromheen'
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Was Tom Dumoulin ingeloot voor de studie geneeskunde, dan was hij nu misschien dokter en niet wielrenner en werkte hij misschien op de corona-afdeling in een ziekenhuis. Iets waar hij zichzelf weinig bij kan voorstellen: "Het zou zomaar kunnen dat uitgeloot worden voor geneeskunde me wielrenner heeft gemaakt", zegt hij.

Dankzij een knieblessure, een darmparasiet en de coronacrisis is het in juni een jaar geleden dat Dumoulin nog eens een rugnummer opspeldde. "Ik voel me half werkeloos", zegt hij daarover. "Ik train wel, maar niet heel hard, want waar train je naartoe? Ik zorg ervoor dat ik fit blijf en niet te moe word om niet vatbaar te zijn voor van alles en nog wat. Maar ik voel me nog wielrenner, hoor. Dat is het positieve van vorig jaar. Ik weet weer hoe leuk ik wielrennen vind, met alles eromheen."

Aan het plezier in de sport heeft Dumoulin wel getwijfeld vertelt hij. Hij is wielrenner sinds 2012 en sindsdien ging het steeds beter, maar daardoor werd de druk naar eigen zeggen wel steeds hoger. "Ik kreeg veel meer verplichtingen", zegt Dumoulin daarover. "Het was heel goed om een keer gedwongen afstand te nemen van het wielrennen en het wielerwereldje. Ik had de ruimte om mezelf vragen te stellen. Wat vind ik leuk? Wat niet? Hoe ga ik daarmee om? Het heeft me heel veel antwoorden opgeleverd."

Breuk met Sunweb

Het zorgde ervoor dat Dumoulin nog steeds beter en sneller wil zijn, maar hij is er wel achter gekomen dat hij niet, zoals hij dat zelf noemt, de grootste aap op de rots wil zijn. Ook al is dat de status die hij heeft. Mensen zien hem zo, terwijl hij dat niet wil zijn. Toch is dat volgens hem niet een gebrek aan ambitie: "Ik ben erachter gekomen dat ik juist superveel ambitie heb, dat ik het superleuk vind om wedstrijden te winnen."

Dumoulin denkt wel dat die druk hem richting een ander ploeg heeft geduwd. Hij liep bij Sunweb met vragen rond en kwam erachter dat zijn visie botste met die van de ploeg. Het feit dat Ten Dam en Geschke de ploeg verlieten was moeilijk voor de Limburger. Het was ook niet met hem overlegd, iets wat voor onbegrip zorgde. "Ik begon te worstelen met een aantal dingen, ik keek anders naar de ploeg. We zaten niet op dezelfde lijn en dat is wel belangrijk", zegt Dumoulin daarover. "Uiteindelijk zijn we er op een hartstikke goede manier uitgekomen. Nou ja, op de enige manier die mogelijk was voor beide partijen."

Real Madrid van het wielrennen

Bij Jumbo-Visma, volgens Dumoulin het Real Madrid van het wielrennen, is hij niet de enige kopman. Iets wat hij zelf graag wilde. Primoz Roglic lijkt op dit moment de beste renner in wedstrijden van één week, maar Dumoulin gelooft wel dat hij de Tour kan winnen. Ook wanneer er weinig tijdritkilometers inzitten. Hij noemt de Tour van 2018, eentje zonder veel kilometers tegen de klok: "Ik verloor tijd op de Mûr-de-Bretagne vanwege pech, ik had een verre van ideale voorbereiding, maar toch werd ik tweede."

Nieuws
  • Jumbo-Visma