Gooit landbouwverkeer roet in het eten voor Parijs-Roubaix?

25 oktober lijkt nog ver weg, maar in het noorden van Frankrijk wordt hard gewerkt om de kasseistroken van Parijs-Roubaix koersklaar te maken. Les Amis de Paris-Roubaix, een groep vrijwilligers, zorgt daarvoor. Toch zijn er wel zorgen, want eind oktober is het bietenseizoen, waardoor er veel landbouwverkeer over de stroken rijden.

Gooit landbouwverkeer roet in het eten voor Parijs-Roubaix?

Les Amis de Paris-Roubaix is een groep vrijwilligers die er voor zorgt dat de beruchte kasseistroken er op de wedstrijddag piekfijn bijliggen, hoewel dat in Roubaix gigantisch relatief is natuurlijk. Momenteel krijgen ze daarbij hulp van een groep landbouwstudenten van het lyceum uit Lomme. Dat vertelt François Doulcier, voorzitter van de groep in Het Nieuwsblad. "Het was een zone die veel te slecht lag. Omdat Parijs-Roubaix werd opgeschoven, zijn we nu netjes tijdig klaar", verzekert hij. "Nu zijn er nog wat gaten die moeten opgevuld worden in de strook van Auchy-lez-Orchies, maar dat neemt niet al te veel tijd in beslag."

Hij vertelt verder dat de Pont Gibus, de strook die naar Gilbert Duclos-Lassalle vernoemd is, ook toe is aan onderhoud. Dat staat echter voor 2021 gepland, omdat die werkzaamheden niet tijdig afgerond kunnen worden. Voor de lockdown zijn delen van de stroken van Champin-en-Pévèle, Moulin de Vertain (de strook op de foto bij dit artikel), Orchies, Bourghelles en het beruchte Carrefour de l'Arbre al opgeknapt.

Bietenseizoen

Ook het Bos van Wallers wordt nog schoongemaakt. Het gras tussen de stenen wordt dan weggeveegd. Iets waar Doulcier zich geen zorgen om maakt. Hij maakt zich meer zorgen om het landbouwverkeer. "Het bietenseizoen valt samen met de periode waarin Parijs-Roubaix wordt gehouden. Er zullen in de periode voorafgaand aan de wedstrijd veel tractors op die wegen rijden. We hebben alle gemeenten gevraagd tijdig de wegen van aarde en modder te ontdoen."

Nieuws
  • Tom Akkerman