5 Redenen waarom 's ochtends vroeg op de racefiets stappen het beste idee ooit is

Al overtuigd van 's ochtends fietsen: lees hoe briljant je bent. Nog geen ochtendfietser: laat je overtuigen!

zonsopkomst racefietser

Groepjes wielrenners spreken in het weekend vaak om 10.00 uur af en doordeweeks wordt er na het werk of de studie nog driftig gefietst, maar is dat - zeker met deze hitte - wel zo'n goed idee? Hieronder lees je waarom je eigenlijk beter voor dag en dauw op je racefiets kunt stappen.

1) In de hitte is dit nu even de belangrijkste: het is geen 10 miljoen graden!

Wil je tijdens je rit er niet bijfietsen als een rijdende zoutmijn, dan is het ideaal om lekker vroeg op pad te gaan. In een hittegolf kun je 's ochtends onder een aangename 23 graden je rondje maken. De zon schijnt nog met een gemoedelijke UV-straling op je lijf in plaats van dat het voelt alsof je middenin de grote vuurbal rondrijft. Geen brandende voeten, geen gutsend zweet over je hele lijf.

2) Het is lekker rustig op de weg (en het fietspad)

Je wordt 's een keer niet afgesneden door auto's en ook van elektrisch aangevoerde duo's heb je nog geen last op het fietspad. Een net opgekomen zonnetje erbij en je rijdt rond als een Koning!

3) *cliché-alarm: 'Je hebt nog wat aan je dag' *cliché-alarm uit*

's Ochtends lekker op de fiets voor een mooie lange toch, douchen, even wat wat eten en op de bank ploffen en naar het gebabbel van Michel en José (of het gekibbel van Herbert en Maarten, of de filosofieën van De Eurosportbelg en Kartsten..) luister. Zo ziet een dag in de hemel eruit. En je hoeft er alleen maar een beetje vroeg voor op te staan...

(Ook op een werkdag kan even vroeg eruit voor een kleiner rondje heerlijk zijn. Je hebt er de hele dag meer energie door. Of je gaat op de racer naar je werk toe natuurlijk.)

O ja, als 'Je hebt nog wat aan je dag' inhoudt dat je op zaterdagmiddag na je rit in de IKEA staat, raden we je aan om alsnog lekker laat op de middag te gaan rijden...

4) Je valt er (meer) van af

Wie wat kilo's kwijt wil omdat er nog een ontmoeting met Alpe d'Huez of een andere berg wacht, is 's ochtends op de fiets stappen ook al een goed idee. In de ochtend wordt je vetverbranding namelijk meer gestimuleerd als je gaat sporten.

5) Je kan op Strava pronken met een hoger gemiddelde

's Ochtends is het dus minder druk op de weg/fietspad; daardoor ga je harder. Bovendien waait het vaak minder hard. En minder wind betekent een hoger gemiddelde... Daarbij trekt de wind dus gedurende dag meer aan dus als het een langer ritje is en je begint met wind tegen, dan heb je terug juist het voordeel van de wind. Wie niet snel is, moet slim zijn... (of snel én slim natuurlijk)

Beeld: iStock