HomeColumnsColumn | De overmacht van Roglic en Jumbo-Visma zegt veel, maar niet...

Column | De overmacht van Roglic en Jumbo-Visma zegt veel, maar niet alles

Jumbo-Visma en vooral Primoz Roglic zijn momenteel heer en meester in ongeveer elke wedstrijd waar ze starten. Schijnbaar achteloos en zonder moeite peddelde de Sloveen gisteren in de slotkilometer weg bij de concurrentie. Veelzeggend, maar het zegt niet alles...

Het zal voor de renners van INEOS flink wennen zijn, dat er een andere ploeg is die zich serieus aan hen kan meten. Wat heet, momenteel is Jumbo-Visma duidelijk sterker. Ondanks dat INEOS met een numeriek overwicht aan de slotklim begon, trok Jumbo-Visma weer aan het langste eind.

Het was veelzeggend, INEOS zette de hele trein op kop, maar uiteindelijk maakte dat geen indruk op de Nederlandse ploeg. Waar Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin beiden een wat mindere dag leken te hebben, stond daar ineens Sepp Kuss. De Amerikaan verblikte en verbloosde niet en leidde met veel panache zijn kopman door de slotfase van de etappe. Als het bij Dumoulin en Kruijswijk even niet loopt, staat iemand als Kuss ineens op. Het zegt iets over hoe sterk de ploeg in de breedte is en met Roglic hebben ze op dit moment de beste afmaker.

De sterkte van Jumbo-Visma valt op, maar is INEOS momenteel ook gewoon niet wat minder dan afgelopen jaren? Pavel Sivakov bleef het langst bij kopman Bernal, maar de Colombiaan stond er in de laatste twee kilometer alleen voor, omringd door een relatief grote groep concurrenten. In het verleden wist Sky/INEOS, door met z'n allen keihard op kop te rijden op de slotklim, de groep vaak te decimeren tot een handvol renners. Uiteindelijk wist Kuss een aanval van Bernal vrij makkelijk te pareren en had Bernal zelf geen antwoord op de beslissende uitval van Roglic. Opvallend is echt dat het leek alsof ze zichzelf bij INEOS wat overschatten, want Thibaut Pinot, Emanuel Buchmann, Guillaume Martin, Nairo Quintana, Miguel Ángel Lopez, Mikel Landa, Richie Porte en Daniel Martínez bleven er met z'n allen aanhangen toen de Britten op kop reden.

Binnen een paar kilometer ging Bernal van een situatie met 4 ploeggenoten naar een situatie waar in hij in z'n eentje zit. Deze tactiek speelde Jumbo-Visma flink in de kaart, want Sepp Kuss had tot iets meer dan twee kilometer voor de finish nog geen trap hoeven doen, hij had daarom alle energie om aanvallen van Buchmann, Pinot en Bernal te neutraliseren.

Te vroeg om conclusies te trekken

Roglic en Jumbo-Visma vliegen, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Ten eerste moet de coronacrisis in gedachten gehouden worden. Roglic kon 'gewoon' buiten blijven fietsen in die periode, een voordeel dat Egan Bernal niet had. De lockdownmaatregelen waren in Colombia een stuk strenger, waardoor de Tourwinnaar van vorig jaar langer verplicht op de rollen moest trainen.

Het parkoers van de Tour noopt de renners dit jaar om er meteen te staan. Denk maar aan de openingsetappes rondom Nice en de vierde en zesde etappe met finish in respectievelijk Orcières-Merlette en op de Mont Aigoual. De Pyreneeën volgen niet veel later, maar de uiteindelijk beslissende laatste week is pas over een kleine maand. In een maand tijd kan er nog een hoop gebeuren.

Als we het dan toch over de slotweek hebben… Vorig jaar leek Primoz Roglic in de aanloop naar de Giro welhaast onverslaanbaar en hij ging in de Giro vrolijk op dat elan verder. Maar hoe langer die Giro vorderde, hoe meer Roglic er doorheen zakte. Een wijze les voor de Sloveen, die daar ongetwijfeld van geleerd heeft. In de Vuelta vorig jaar kwam hij in de laatste week een stuk sterker voor de dag en wist hij uiteindelijk het klassement naar zich toe te trekken.

Parijs is nog…

Ik wil de hoogvorm van Roglic helemaal niet bagataliseren en kan dat staven met de volgende statistiek: zowel Bradley Wiggins, Chris Froome (3 keer) als Geraint Thomas wonnen in hetzelfde jaar de Dauphiné en de Tour. Maar Parijs is nog ver inderdaad. Een ontzettend uitgemolken cliché, maar onmogelijk te weerleggen (daar is het immers een cliché voor)

Tussen nu en 20 september (de slotdag van de Tour) gaat er nog zoveel gebeuren. INEOS gaat zich echt niet zomaar neerleggen bij de overheersing van Jumbo-Visma en bijvoorbeeld Tom Dumoulin gaat ook alleen nog maar beter worden. En dan zijn er dus ook nog Thibaut Pinot, Mikel Landa, Nairo Quintana en al die anderen…

De verhoudingen zoals ze nu zijn, kunnen over een maand helemaal anders zijn, het gaat een interessante Tour worden!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Knoop het voor altijd in je oren: het is Strade Bianche en niet Strada Bianchi!

Helaas wordt die fout nogal eens gemaakt en dat is onze redacteur een doorn in het oog.

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

Meer zoals dit

Column | Knoop het voor altijd in je oren: het is Strade Bianche en niet Strada Bianchi!

Helaas wordt die fout nogal eens gemaakt en dat is onze redacteur een doorn in het oog.

Column | Stop met het delen van je wintersport op Strava!

Ik scrolde en scrolde maar. Ik scrolde tot m'n scrollvinger niet meer verder wilde...

Column Rik Vanwalleghem | Joker Moscon, en andere boude voorspellingen voor 2024

2024: fasten your seatbelts. Op alle vlakken. Zowat de helft van de wereldbevolking trekt...