Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 1: Nice-Nice

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france

Verraderlijke openingsetappe

Ieder jaar kiest de Tourorganisatie voor een ander soort Grand Départ. Een koninklijke massasprint, een aankomst heuvelop of een proloog. Hoewel de organisatie de eerste etappe van dit jaar aanmerkt als vlak, is het begin van de etappe verraderlijk. De vroege vluchters zullen strijden om de bergpunten en de sprinters moeten hopen de etappe ongeschonden te doorstaan. Er worden namelijk drie lussen door het landschap van de Provence afgelegd. De lus is vijftig kilometer lang en wordt tweemaal op precies dezelfde wijze verreden.

Op het rondje in en rondom Nice ligt de beklimming naar Aspremont. Het betekent een mogelijkheid om de koers al vroeg hard te maken, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,1 procent is de klim niet al te zwaar. Na de tweede passage van de finishlijn komen de supporters op de Aspremont opnieuw aan hun trekken, want de renners zullen daar wederom passeren.

Na de derde passage rijden de renners niet direct naar de finishlijn, zoals in de vorige lusjes. Er wacht namelijk nog een beklimming: een heuvel naar Levens van zo’n 6,6 kilometer aan 2,5 procent. De top ligt op ruim dertig kilometer van de meet. Koersdirecteur Christian Prudhomme verwacht dat een massasprint de eerste rit gaat beslissen. De finish is getrokken op de wereldberoemde Promenade des Anglais.

Kanshebbers

Caleb Ewan, Sam Bennett, Luka Mezgec, Peter Sagan, Wout van Aert.

Feitje

De laatste keer dat de Tour de France in Nice finishte (2013) veroverde Simon Gerrans de gele trui.

Historie

Eenmaal eerder was de opening van de Tour de France in Nice. In 1981 nam Bernard Hinault direct revanche voor de Tour de France van het jaar daarvoor. Het jaar waarin Joop Zoetemelk eindelijk de Tour de France wist te winnen en Hinault moest opgeven met een knieblessure. Met een gemiddelde van ruim 44 kilometer per uur raasde De Das door de straten van de kustplaats. Aan de finish was Hinault uiteindelijk zeven seconden sneller dan Gerrie Knetemann, die op zijn beurt weer zeven seconden sneller was dan de Belg Daniel Willems. Voor Hinault bleek het de opmaat voor een eclatante derde Tourzege.

Hoewel Zoetemelk in 1981 er in het algemeen klassement niet aan te pas kwam en genoegen moest nemen met een vierde plaats, was het wel een uiterst succesvolle Tour de France voor de Nederlanders. Het eindverdict: 2 ploegentijdritzeges van TI-Raleigh, 2 ritzeges van Johan van der Velde, 2 etappezeges van Ad Wijnands en eentje van Peter Winnen. Op Alpe d’Huez.

Tour de France
  • Roadbook Tour de France