VIDEO | Caleb Ewan wint in Poitiers, Sagan deelt kwak uit aan Van Aert in sprint

Alleen een wonder kon ervoor zorgen dat de elfde etappe naar Poitiers niet in een massasprint eindigde. Dat wonder vond niet plaats: Ewan was de sterkste.

caleb ewan

Een saaie sprintersrit, dat zou het worden - zo op z'n tijd ook niets mis mee natuurlijk. Maar toch zorgde Ilnoer Zakarin al in de neutralisatie voor de nodige beroering: hij reed tegen een paaltje.

Na het depart reél koos Mathieu Ladagnou van Groupama-FDJ het hazenpad, voor wat weleens een lange dag in z'n eentje zou kunnen worden. Dat werd het uiteindelijk ook, maar aanvankelijk wilden nog zes andere renners de oversteek naar de eenzame Fransman maken. Met nog 145 kilometer te gaan trok een sterk groepje met Stefan Küng, Jasper Stuyven, Oliver Naesen, Michael Gogl, Lukas Pöstlberger en Tom van Asbroeck trokken ten aanval.

Maar zeven man aan kop vonden de sprintersploegen wat te veel van het goede en dus ging het tempo de hoogte in tot de zes achtervolgers weer waren gegrepen. De orde was hersteld. Tot 40 kilometer van de meet reed Ladagnous voor het peloton uit. Daarna was het wachten op de sprint, al probeerden sterke mannen Pöstlberger, Jungels en Asgreen het nog even met nog 5 kilometer te gaan. Wegblijven bleek onmogelijk. Sprinten dus!

In de laatste rechte lijn van een kilometer zette Wout van Aert z'n sprint vroeg in en even leek hij het te halen. Maar in de spannende laatste meters kwamen Ewan, Sagan en Bennett er nog overheen. De Australiër won. Sagan deelde nog een kwakje uit aan Van Aert en wacht mogelijk diskwalificatie. Cees Bol werd slechts negentiende.

De sprint

De top 20 van de dag