Sluit alle ramen en deuren, tv of livestream aan: waaieralarm in de Giro vandaag! 

Blijf rustig ademhalen, maar het kon weleens spektakel worden in de Giro-etappe van vandaag.

waaiers

Op papier is de zevende etappe van Matera naar Brindisi de makkelijkste van de hele ronde: slechts 143 kilometer en zo vlak als een (Italiaans*) biljartlaken. Maar gelukkig rijdens renners niet op papier. Ze rijden op de openbare weg, in de buitenlucht. En in de buitenlucht kan het...? Juist, WAAIEN! En als het dan ook nog 's uit de juiste richting waait, dan ontstaan er in het wielrennen...? Juist, WAAIERS!

Ideale omstandigheden voor waaiers ontstaan als de wind schuin van achter in de zij staat bij de wielrenners, die door open terrein rijden, zodat de wind, die toch wel minimaal 3 Beaufort moet zijn, vrij spel heeft. Aan die voorwaarden lijkt het geheel der sommen vandaag min of meer te voldoen: er staat een lekker windje in en om Brindisi, de renners komen in het laatste deel van de etappe via een open gebied de havenstad binnen. We vatten het nog even samen in beeld:

Waaiergoeroe Thijs Zonneveld gaf gisteren het waaieralarm al af

Maar dat checken we zelf ook nog even, met de windkracht er gewoon in Beaufort bij in plaats van die ingewikkelde knopen..

Looking gooooooodddd!

En dat gecombineerd met het parcours zorgt voor dit

Beeld etappekaartje: La Gazetta dello Sport (de pijlen zijn van onszelf..)

Hopelijk zorgt dat dan weer voor dit..

WAAAAIIIIERRRRRS!

En als je het goed bekeken hebt, zorgt dat dan weer voor...

Beeld: iStock

Eurosport is er de hele etappe bij! Schakel niet te laat in, want ze gaan vliegen!