'Voorlaatste etappe Giro aangepast vanwege sneeuw en corona: Agnello geschrapt' 

Een Italiaanse wielerjournalist bericht over een aanpassing van het parcours van de Giro.

sneeuw

Beppe Conti is een vermaard wielerjournalist in Italië en hij weet het zeker: het parcours van de Giro zal worden aangepast. Volgens Conti is niet de etappe over de Stelvio van morgen het slachtoffer, maar wordt de etappe op zaterdag, de voorlaatste dag van de Giro van z'n lastigste hindernis ontdaan: de Colle dell'Angnello (of op z'n Frans de Col Agnel, want hij gaat ook over Frans grondgebied).

Het zou vrijdag slechter weer gaan worden in de Alpen en daardoor is een passage over de Agnel niet mogelijk. De top van de col ligt op meer dan 2700 meter hoogte. Bovendien werd later vandaag bekend dat de Franse stad Briançon het de Giro niet toestaat te passeren door de gemeentegrenzen vanwege de coronamaatregelen die in Frankrijk gelden. Zonder een passage door de Franse gemeente is het fysiek niet mogelijk om den etappe te rijden zoals-ie in eerste instantie op het programma stond.

Conte zegt dat de Giro-organisatie morgenochtend een alternatief zal presenteren dat bestaat uit twee keer de klim naar Sestrière, waarmee het een veel minder zware etappe wordt - een zwaardere variant behoort niet tot de mogelijkheden omdat ook de onverharde weg naar de Colle delle Finestre eruit ligt.

Het is overigens de vraag of we vanuit Nederlands perspectief zouden moeten balen van het schrappen de Agnel, want er rust sinds Steven Kruijswijk daar zijn Giro vergooide door in een sneeuwmuur te rijden toch een beetje een vloek op de berg.