Parkoers Tour de France 2021: 2 tijdritten, 2 keer Ventoux

De ASO, organisator van de Tour de France, heeft het parkoers voor volgend jaar gepresenteerd. La Grande Boucle begint op zaterdag 26 juni in Brest en finisht traditiegetrouw op de Champs-Elysées, op 18 juli.

Parkoers Tour de France 2021: 2 tijdritten, 2 keer Ventoux

Dit jaar werd de presentatie in verband met het coronavirus live op tv uitgevoerd, in plaats van in het Palais des Congrès in Parijs. Normaal gesproken is de presentatie een groot gebeuren, met veel (oud-)renners en prominenten aanwezig.

De Tour van komend jaar zorgt voor een trendbreuk. Waar de afgelopen jaren het aantal tijdritkilometers steeds meer afnam, zien we juist nu weer een toename. De vijfde etappe is een tijdrit van 27 en op de voorlaatste dag staat er een rit van 31 kilometers op het programma.

Listige openingsweek

Heuvelrenners met een sterk eindschot kunnen hun hart ophalen in de eerste week. De finish van de eerste etappe ligt op de Côte de la Fosse aux Loups, een pittige kuitenbijter van 3 kilometer lang. Een dag later ligt de finish op de Mûr-de-Bretagne. De kans dat een sprinter gaat lopen met het geel lijkt derhalve uitgesloten. Gelukkig voor de rappe mannen zijn de derde en vierde etappe wel sprintersritten.

Vervolgens staat dus de eerste tijdrit op het programma. We krijgen hier waarschijnlijk de eerste grote clash der klassementsrenners. Al zullen we die op de Mûr-de-Bretagne ongetwijfeld ook vooraan zien. De achtste etappe is vervolgens de eerste echte bergrit, met finish in Le Grand-Bornand, waar Julian Alaphilippe twee jaar terug won. De renners moeten over onder andere de Col de Romme en de Colombière. Een dag later, in de negende etappe ligt de finish bergop, in Tignes.

Week 2: tweemaal Ventoux

Na de eerste rustdag en een vlakke rit naar Valence volgt een bergrit met twee keer de Mont Ventoux. De Kale Berg wordt eerst vanaf Sault en vervolgens vanaf Bédoin bedwongen. De finish ligt in Malaucène, dus niet op de top. Daarna is het weer twee dagen (waarschijnlijk) sprinten met aankomsten in Nîmes en Carcassonne. Het peloton trekt langzaam richting de Pyreneeën. Na de twee sprintritten volgt de veertiende etappe, een heuvelachtige rit naar Quillan.

Etappe 15 is een zware bergrit met onder meer de Port d'Envalira (met 2.408 meter het hoogste punt van de Tour) en finish in Andorre-La-Vielle. Daarna volgt de tweede rustdag.

De beslissende slotweek

Na de tweede en laatste rustdag wordt er koers gezet naar het noorden, naar Saint-Gaudens. Dat wil niet zeggen dat het klaar is met de Pyreneeën, integendeel! Etappe 17, op Quatorze Juillet gaat over de Peyresourde, de Val Louron-Azet en finisht op de Col du Portet. Een belangrijke rit voor het klassement. Een dag later, in etappe 18, staat de Tourmalet op het programma en ligt de finish op Luz Ardiden. Het is de laatste bergrit van deze Tour. Vervolgens wordt er in de 19e rit naar Libourne gesprint, is de voorlaatste etappe een tijdrit van 31 kilometer en finisht het circus traditiegetrouw op de Champs-Elysées.

De Tour van 2021 in een notendop

- Zes bergetappes, met drie aankomsten bergop

- Acht vlakke ritten

- Vijf heuvelritten

- Twee individuele tijdritten

- Totale afstand: 3383 kilometer

Profielen belangrijke etappes

De plattegrond van de Tour de France van 2021

Het complete etappeschema

26 juni - Etappe 1: Brest – Landerneau, 187 km
27 juni - Etappe 2: Perros-Guirec – Mûr-de-Bretagne, 182 km
28 juni - Etappe 3: Lorient – Pontivy, 182 km
29 juni - Etappe 4: Redon – Fougères, 152 km
30 juni - Etappe 5: Changé – Laval, 27 km
1 juli - Etappe 6: Tours – Châteauroux, 144 km
2 juli - Etappe 7: Vierzon – Le Creusot, 248 km
3 juli - Etappe 8: Oyonnax – Le Grand-Bornand, 151 km
4 juli -Etappe 9: Cluses – Tignes, 145 km

6 juli - Etappe 10: Albertville – Valence, 186 km
7 juli - Etappe 11: Sorgues – Malaucène 199 km
8 juli - Etappe 12: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Nîmes, 161 km
9 juli - Etappe 13: Nîmes – Carcassonne, 220 km
10 juli - Etappe 14: Carcassonne – Quillan, 184 km
11 juli - Etappe 15: Céret – Andorra-la-Vieille, 192 km

13 juli - Etappe 16: Pas de la Case – Saint-Gaudens, 169 km
14 juli - Etappe 17: Muret – Saint-Lary-Soulan Col du Portet, 178 km
15 juli - Etappe 18: Pau – Luz Ardiden, 130 km
16 juli - Etappe 19: Mourenx – Libourne, 203 km
16 juli - Etappe 20: Libourne – Saint-Emilion, 31 km
17 juli - Etappe 21: Chatou – Parijs, 112 km

Tour de France
  • ASO / Tour de France