HomeColumnsDit zijn volgens ons de 5 beste wieleranalisten van het afgelopen seizoen

Dit zijn volgens ons de 5 beste wieleranalisten van het afgelopen seizoen

De analisten geanalyseerd... Onze redacteur komt tot deze top 5 (maar hierover zullen de meningen waarschijnlijk zeer uiteenlopen).

1) Karsten Kroon

Ik geef het toe: dat Karsten Kroon het de afgelopen Giro met zijn collega Jeroen van Belleghem veelvuldig over koekjes en dieren had, speelt zeker mee bij het uitroepen van Karsten Kroon tot mijn wieleranalist van 2021, maar als het niet over koekjes en kalfjes ging, dan kwam Kroon met goed doorwrochte koersanalyses, relevante uitleg over wattages en dergelijke, en had hij bovendien ook nog eens – soms sappige – inside information uit het peloton. Wat mij betreft de ideale balans.

2) José de Cauwer

Met pijn in het hart zet ik José niet op nummer 1 in deze top 5, maar zelfs bij het maken van analistenlijstjes blijk ik chauvinistisch te zijn. Maar ik hou dus wel enorm van José – al sinds hij lang geleden eens live op de ether Oerend Hard van Normaal zong als hommage aan Achterhoeker Robert Gesink. De wielerkennis van De Cauwer staat buiten kijf en is onovertroffen en hij formuleert weloverwogen.

3) Michael Boogerd

Alhoewel de Hagenaar in z'n actieve loopbaan misschien niet bekendstond als een tactisch meesterbrein – daarvoor hield hij gewoon te veel van zo hard mogelijk fietsen en was hij met alle adrenaline iets te temperamentvol – leest hij als analist de koers als geen ander. Het is prettig luisteren als Boogerd zijn licht over de koers laat schijnen.

4) Thijs Zonneveld*

De AD-journalist durft de knuppel in het hoenderhok te gooien en is altijd goed voor een tegendraadse mening, die dwars tegen de gevestigde orde ingaat. Zoiets is van levensbelang in de toch wat conservatieve wielerwereld.

*Ik heb Thijs op last van ene P. Lefevere uit Roeselare in deze top 5 gezet; zelf had ik die halve journalist en mislukte coureur er nooit ingezet.

5) Henk Lubberding

Niemand praat met zoveel passie over de koers als Henk Lubberding. Bovendien houdt Lubberding er altijd een eigenzinnige mening op na. Bovendien heeft hij oog voor detail. Dingen die je zelf nooit zou zien of onbelangrijk vindt, zijn voor Henk van levensbelang. Z'n formidabele matje zorgt voor bonuspunten…

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Van der Poel: ‘Schade beperken in de tijdrit’

Mathieu van der Poel is als hij een wil een begenadigd tijdrijder, alleen heeft...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Meer zoals dit

Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

Column | Waarom er hoge nood is aan een échte Nederlandse World Tour-ploeg

Onze redacteur betoogt dat er echt een tweede Nederlandse World Tour-ploeg moet komen en maakt dat duidelijk aan de hand van sprinttalent Olav Kooij. Eens met z'n verhaal?

Column | Tom Dumoulin stopt zoals hij z’n hele carrière was: een bedachtzame, altijd analyserende, open en eerlijke topsporter

Onze redacteur over de aankondiging van Tom Dumoulin om na 2022 te stoppen. Die aankondiging zegt wat hem betreft alles over de grote sportman die Tom Dumoulin is (en hij weet ook wel een leuke nieuwe baan voor 'm na 2022: premier van Nederland...)