Nils Eekhoff blikt nog één keer terug op WK-diskwalificatie: 'Ben niet meer boos, maar het blijft vaag'

De jonge Team DSM-renner kijkt vooral vooruit, maar vertelt ook nog één keer hoe het nou allemaal ging bij dat beloften-WK in Yorkshire in 2019.

nils eekhoff

De meest recente podcast van De Rode Lantaarn stond geheel in het teken van Nils Eekhoff; hosts Tim de Gier en Jonne Seriese praatten ruim een uur lang met de 22-jarige renner van Team DSM en uiteraard kwam de beruchte diskwalificatie tijdens het WK voor beloften in 2019 uitgebreid aan de orde.

Eekhoff werd daar wereldkampioen, maar zag z'n zege even later afgepakt worden door de jury omdat hij eerder in de koers achter een auto was teruggekomen na een val. In de Rode Lantaarn vertelt de Noord-Hollander nog één keer over hoe hij het allemaal beleefd heeft.

Eerst was er dus de val. Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten, is dat het een behoorlijk zware valpartij was. "M'n schouder was uit de kom. Er was een vrij massale valpartij en daar kon ik eerst nog omheen. Net toen ik dacht 'poeh, daar ben ik goed weggekomen' reed er een Amerikaan achterop me, waardoor ik op een auto knalde. Ik voelde direct een pijnscheut en dacht m'n koers gedaan was. Gelukkig ging m'n schouder vrij snel weer terug in de kom en kon ik door."

Het later fatale moment vond vervolgens plaats, al had Eekhoff uiteraard nog niet door dat hij iets misdaan zou hebben. "Ik ben gewoon achter de auto teruggekomen zoals dat normaal is. Vervolgens ben ik bij de dokter een paracetamol gaan halen. Ik voelde het eigenlijk met de kilometer weer beter gaan. Bovenop een klimmetje zat ik opeens in de eerste waaier." Eekhoff reed even later knap naar de vluchters toe en maakte het nog knapper af in de sprint. Wereldkampioen!

Nee dus, want de jury besliste uiteindelijk anders. "Ik had door dat er wat aan de hand was toen de ceremonie wel heel lang op zich liet wachten. Maar ik had geen idee. Uiteindelijk moest ik mee naar de jury. Ik weet niog dat ik een pokkeneind op m'n plaatjes door de modder moest lopen en toen lieten ze me de beelden zien."

Eekhoff werd gediskwalificeerd op basis van die beelden. "Daar was ik eerst echt pissig over. Dat heeft twee dagen geduurd, maar het kost ook gewoon veel energie en dus heb ik de knop omgezet. Ik ben nu niet echt boos meer, al denk ik er nog wel af en toe aan. Maar het blijft een beetje vaag hoe het allemaal gegaan is; de jury zou het tijdens de koers al genoteerd hebben en er dan later weer op teruggekomen zijn, tsja.."

Luister hier naar de hele podcast met Nils Eekhoff - en andere podcasts van De Rode Lantaarn.