Tom Dumoulin beschouwt seizoen na (en blikt vooruit): 'Was opeens helemaal op in de Vuelta' 

Wat vond Tom Dumoulin van zijn eigen seizoen en hoe gaat hij het in 2021 aanpakken? Je leest het hier.

tom dumoulin
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

In het regionale dagblad De Limburger deed Tom Dumoulin zijn verhaal over het rare seizoen 2020 en kijkt hij vooruit naar 2021. De 30-jarig oud-wereldkampioen tijdrijden kwam na een moeilijke periode eindelijk weer aan koersen toe, in het shirt van Jumbo-Visma. Hij reed de Tour en werd, in dienst van Primoz Roglic zevende. Daarna reed hij een verdienstelijk WK op de weg - maar viel de tijdrit tegen. In L-B-L was hij goed, maar in de Vuelta was de pijp leeg. A hilly road, zoals de Engelsen zeggen.

Dumoulin zelf beaamt dat. "Het was fysiek moeilijker dan gehoopt. Die ene procent voor de échte wereldtop ontbrak. En dan word ik toch nog zevende in de Tour en tweede in de afsluitende tijdrit. Daarna ging ik de klassiekers rijden, dat was eigenlijk niet de bedoeling. Maar de ploeg zat met een rennerstekort en er zat ook een stijgende lijn in bij me. Achteraf had ik dat misschien niet moeten doen en me bij het originele plan moeten houden. Maar ik wilde me ook graag laten zien."

Dat lukte, misschien wel door die klassiekers, niet meer in de Ronde van Spanje. "Ik was opeens helemaal op in de Vuelta. Het ging in 2020 en daarvoor van totale leegte naar opeens totale chaos; dat heeft me opgebroken in Spanje. Al met al vind ik dat ik mentaal sterk ben geweest. Het was een lastig jaar voor me, met opnieuw de nodige tegenslagen."

Komend seizoen

Over het programma van Dumoulin voor 2021 is officieel nog niets bekend, maar hij zegt er wel het volgende over: "In de Tour is er een heel mooi parkoers met voor het eerst weer meer tijdritkilometers. En de tijdrit op de Olympische Spelen is een grote wens van mij. Die ligt me heel erg goed. De combinatie met de wegrit zal wel lastiger worden. Ik ben hoopvol voor 2021. Dat baseer ik op de Tour van afgelopen seizoen, waar ik echt niet de beste versie van mezelf heb laten zien. Tel die ene procent erbij op en je bent al een heel eind.". Dumoulin gaat aanstaande maandag op eigen initiatief op trainingskamp ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.