HomeZelf in het zadelDit zijn de 4 mooiste gravelroutes van Nederland

Dit zijn de 4 mooiste gravelroutes van Nederland

Nederland is een fietsland bij uitstek en wanneer je de gebaande paden achter je laat, op de gravelbike, valt er zoveel moois te zien en te ontdekken. Onze redacteur heeft de smaak van het gravelbiken aardig te pakken. Hij deelt zijn 4 favoriete routes met je.

Balloërveld – Drenthe

Deze route start in Zuidlaren en via de bossen bij Schipborg gaat het eerst richting Annen, waar een prachtig gravelpad verstopt ligt tussen de weilanden. Vervolgens kom je na Gieten bij één van de hoogtepunten van deze route: Ravijnzicht, een oude spoorlijn.

Via de staatsbossen bij Eext fiets je naar het Balloërveld, een prachtig heidegebied waar de nodige archeologische sporen te zien zijn. Na een paar lussen door dit gebied volg je het riviertje de Drentsche Aa om vervolgens weer in Zuidlaren aan te komen. 77% van deze route is offroad en je fietst het grootste deel van de tijd door de bossen en heidevelden.

Download de GPX-file hier.

Salland – Overijssel

Waar de vorige route nog nagenoeg vlak was, heeft deze route flink wat meer hoogtemeters, aangezien hij voor een groot deel over de Sallandse Heuvelrug gaat. Je vertrekt in Nijverdal en het eerste deel is nog vlak. Pas vanaf Holten ga je de nodige hoogtemeters maken, want je slingert wat over de heuvelrug heen en weer.

Je fietst wederom door een prachtig natuurgebied, waar bossen heide en weilanden elkaar afwisselen. Wanneer je de route te lang vindt, kun je de bovenste lus eenvoudig overslaan. Grofweg tweederde van de route is onverhard.

Download de GPX-file hier.

Gelderland – Veluwe

De Veluwe is misschien wel het mooiste gravelgebied van Nederland. Tussen Apeldoorn en de Posbank liggen zoveel mooie paden dat het vaak moeilijk is een keuze te maken. Toch doen we een poging. De route start bovenop de Posbank en je fietst eerst naar de Loenermark, het gravelwalhalla van Nederland.

Vanaf daar gaat het over een aaneenschakeling van offroadpaden naar Radio Kootwijk. Na Radio Kootwijk zakt de route af naar het Deelerwoud, waar één van de mooiste gravelpaden van Nederland ligt. Echt een aanrader!

Tot slot kronkel je via mountainbikepaden weer terug naar de Posbank. Ongeveer tweederde van de route is onverhard en je fietst zo goed als de hele route door de natuur.

Download de GPX-file hier.

Zuid-Limburg

Voor de vierde en laatste route in deze serie hebben we ons laten inspireren door een route van de gravelrides.cc. Op deze website vind je een grote hoeveelheid gravelroutes, aanrader! Start en finish zijn in Valkenburg. Ondanks dat de route ‘maar’ 70 kilometer lang is, bevat hij liefst 1.130 hoogtemeters en je rijdt de helft van de tijd onverhard.

Het leuke aan deze route is dat je over typisch Limburgse klimmen rijdt, maar dan over gravel. We vonden Limburg al een mooie fietsprovincie, maar op de gravelbike wordt dat alleen maar mooier. Houd er wel rekening mee dat de weggetjes af en toe flink steil zijn! Verder is het vooral heel veel genieten, want het is een prachtige route!

Download de GPX-file hier.

Weet jij nog meer leuke gravelroutes? Laat het ons vooral weten via [email protected]. Wie weet kunnen we nog eens een artikel maken op basis van routes die lezers ons hebben opgestuurd – en anders willen we jouw route zelf wel graag rijden. We zijn benieuwd!

Beeld: Tom Akkerman

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Belgische renner Julian Mertens in kunstmatige coma na ongeval op training

Team Bingoal WB meldt op sociale media dat de 25-jarige Belgische renner Julian Mertens...

Victor Campenaerts maakt zich gereed voor comeback: ‘Soms dacht ik echt: wat doe ik met mijn leven?’

Victor Campenaerts liep een breuk in zijn wervelkolom op na een valpartij in Bredene...

Lotto Dstny wil af van Ridley: financieel ongenoegen en problemen met materiaal zorgen voor spanningen

Lotto Dstny rijdt al 12 jaar rond met de fietsen van het Belgische Ridley....

📸 Bahrain-Victorious trekt met nieuwe outfit én fiets naar Tour

De laatste jaren maken veel WorldTour-ploegen er een gewoonte van om voor een grote...

Meer zoals dit

5 Dingen die andere weggebruikers zouden moeten weten over wielrenners

Misschien kan dit - na de door het incident met oud-minister Sander Dekkers in alle hevigheid opgelaaide discussie - voor een beetje wederzijds respect zorgen...

Vaak last van zadelpijn? Dit kan je er tegen doen!

Zadelpijn is misschien wel het meest voorkomende en vervelendste kwaaltje, waar zowel prof- als...

Fietsen om gewicht te verliezen: dit moet je wél en niet doen

Eerst en vooral: fietsen is een uitstekende en doeltreffende manier om gewicht te verliezen...