HomeZelf in het zadelDit zijn de 4 mooiste gravelroutes van Nederland

Dit zijn de 4 mooiste gravelroutes van Nederland

Nederland is een fietsland bij uitstek en wanneer je de gebaande paden achter je laat, op de gravelbike, valt er zoveel moois te zien en te ontdekken. Onze redacteur heeft de smaak van het gravelbiken aardig te pakken. Hij deelt zijn 4 favoriete routes met je.

Balloërveld – Drenthe

Deze route start in Zuidlaren en via de bossen bij Schipborg gaat het eerst richting Annen, waar een prachtig gravelpad verstopt ligt tussen de weilanden. Vervolgens kom je na Gieten bij één van de hoogtepunten van deze route: Ravijnzicht, een oude spoorlijn.

Via de staatsbossen bij Eext fiets je naar het Balloërveld, een prachtig heidegebied waar de nodige archeologische sporen te zien zijn. Na een paar lussen door dit gebied volg je het riviertje de Drentsche Aa om vervolgens weer in Zuidlaren aan te komen. 77% van deze route is offroad en je fietst het grootste deel van de tijd door de bossen en heidevelden.

Download de GPX-file hier.

Salland – Overijssel

Waar de vorige route nog nagenoeg vlak was, heeft deze route flink wat meer hoogtemeters, aangezien hij voor een groot deel over de Sallandse Heuvelrug gaat. Je vertrekt in Nijverdal en het eerste deel is nog vlak. Pas vanaf Holten ga je de nodige hoogtemeters maken, want je slingert wat over de heuvelrug heen en weer.

Je fietst wederom door een prachtig natuurgebied, waar bossen heide en weilanden elkaar afwisselen. Wanneer je de route te lang vindt, kun je de bovenste lus eenvoudig overslaan. Grofweg tweederde van de route is onverhard.

Download de GPX-file hier.

Gelderland – Veluwe

De Veluwe is misschien wel het mooiste gravelgebied van Nederland. Tussen Apeldoorn en de Posbank liggen zoveel mooie paden dat het vaak moeilijk is een keuze te maken. Toch doen we een poging. De route start bovenop de Posbank en je fietst eerst naar de Loenermark, het gravelwalhalla van Nederland.

Vanaf daar gaat het over een aaneenschakeling van offroadpaden naar Radio Kootwijk. Na Radio Kootwijk zakt de route af naar het Deelerwoud, waar één van de mooiste gravelpaden van Nederland ligt. Echt een aanrader!

Tot slot kronkel je via mountainbikepaden weer terug naar de Posbank. Ongeveer tweederde van de route is onverhard en je fietst zo goed als de hele route door de natuur.

Download de GPX-file hier.

Zuid-Limburg

Voor de vierde en laatste route in deze serie hebben we ons laten inspireren door een route van de gravelrides.cc. Op deze website vind je een grote hoeveelheid gravelroutes, aanrader! Start en finish zijn in Valkenburg. Ondanks dat de route ‘maar’ 70 kilometer lang is, bevat hij liefst 1.130 hoogtemeters en je rijdt de helft van de tijd onverhard.

Het leuke aan deze route is dat je over typisch Limburgse klimmen rijdt, maar dan over gravel. We vonden Limburg al een mooie fietsprovincie, maar op de gravelbike wordt dat alleen maar mooier. Houd er wel rekening mee dat de weggetjes af en toe flink steil zijn! Verder is het vooral heel veel genieten, want het is een prachtige route!

Download de GPX-file hier.

Weet jij nog meer leuke gravelroutes? Laat het ons vooral weten via [email protected] Wie weet kunnen we nog eens een artikel maken op basis van routes die lezers ons hebben opgestuurd – en anders willen we jouw route zelf wel graag rijden. We zijn benieuwd!

Beeld: Tom Akkerman

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Wout van Aert baalt maar blijft leider: “Had mentaal al afscheid genomen van de gele trui”

Wout van Aert beleefde een dag na zijn triomf bijna de complete horror. Na...

Mathieu van der Poel ‘niet vooruit te branden’: ‘Geen idee waarom, maar ik was nog slechter dan gisteren’

Heel even liet Van der Poel zich zien op kop van het peloton, maar...

Meer zoals dit

Zelf in het zadel | De dag dat ik bijna stierf aan een hongerkloppenkramp des doods op het slechtste asfalt ooit in de Vogezen

In 'zelf in het zadel' schrijven onze redacteuren over hun eigen ervaringen op de racefiets. Deze keer over een dag in de Vogezen die uitliep op een ramp...

7 Tips waarmee het fietsen in de bergen nét even wat minder zwaar wordt

In de bergen fietsen is fantastisch, maar kan natuurlijk ook loodzwaar zijn. Onderstaande 7 tips maken het misschien net even wat minder zwaar. Doe er je voordeel mee!

Column | De Bezweterugstroopwafel, een genot dat de niet-fietser nooit zal ervaren

Onze redacteur over een stroopwafelervaring die alleen is weggelegd voor wielrenners. Herkenbaar verhaal?