HomeAchtergrondTokio | Nederlandse mannen hebben er zin in: 'Laatste Tourweek bewust niet...

Tokio | Nederlandse mannen hebben er zin in: ‘Laatste Tourweek bewust niet vernieling ingereden’

Mollema heeft er echt een doel van gemaakt en ook Dumoulin en Van Baarle willen er vol voor gaan! Hieronder blikken ze vooruit.

Nog één nachtje slapen en dan beginnen Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Dylan van Baarle en Yoeri Havik aan hun olymoische wegrit. Voor die laatste zijn de orders duidelijk: de eerste 100 kilometer bidonnen halen.

Tussen de andere vier is de rolverdeling ook duidelijk: Mollema is het speerpunt van de ploeg, terwijl de andere drie min of meer een vrije rol hebben. Nederland behoort immers niet tot de topfavorieten, dus hoeft de koers niet in handen te nemen.

Toch heeft met name Mollema wel echt een doel gemaakt van Tokio, zo vertelt hij aan Wielerflits. “In de slotweek van de Tour heb ik bewust met Tokio in mijn achterhoofd gereden. Ik heb nog een à twee dagen uitgekozen waarin ik keek of er mogelijkheden waren om in de goede ontsnapping mee te zitten. Maar ik wilde me zeker niet meer iedere dag in de vernieling rijden.”

En het is niet zo dat hij pas de laatste week van de Tour met Tokio in het hoofd zit. “Vanaf het moment dat het parcours in Tokio bekend werd gemaakt, nu alweer zo’n drie jaar geleden, heb ik mijn zinnen op deze wedstrijd gezet. Al is het natuurlijk een jaartje later dan de bedoeling was.”

Voor Tom Dumoulin is de tijdrit het grote doel, maar dat wil niet zeggen dat hij niet alles gaat geven in de wegrit. “Ik wil er wel echt voor gaan. Het is een supermooi parcours. De warmte ligt mij normaal gesproken wel. Als het echt heel erg tegenvalt dan werk ik voor andere mannen. Maar ik denk dat een volle bak inspanning hoeft zeker niet slecht hoeft te zijn voor woensdag. Ik wil ervoor gaan en kijken waar ik kan geraken”, zegt hij tegen het AD.

Dylan van Baarle weet dat hij op het parkoers qua klimvermogen wat tekort komt, maar staat zeker niet zonder ambitie aan de start, laat hij Wielerflits weten. “Ik werd in de Tour de France alleen maar beter, dus ik hoop dat ik een belangrijke rol kan spelen zaterdag. Ik weet dat ik niet bij de beste tien klimmers hoor, dus als ik naar mezelf kijk moet ik het op een andere manier kan aanpakken.”

Hij weet ook wel hoe. “Bauke is denk ik de enige die zou kunnen volgen op de Mikuni Pass, dus de andere jongens zullen iets anders moeten proberen. Waarschijnlijk moeten we koers maken op de Mount Fuji, die klim ervoor. Zo moeten we het denk ik gaan aanpakken.”

Beeld: Twitter Bauke Mollema

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Details crash Benoot bekend: aan 67 per uur op auto, kwartier buiten bewustzijn

Op trainingskamp in het Italiaanse Livigno, nabij de Stelvio, kwam er een abrupt einde...

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder...

Mooi beeld: Marianne Vos schrijft belangrijke boodschap voor zichzelf op stuur

Marianne Vos kwam zondag als eerste over de meet in de Zweedse WorldTour-koers Postnord...

Meer zoals dit

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Uran onder de indruk: ‘Van der Poel, Van Aert, Pogacar, Evenepoel… ze koersen overal en doen alles goed’

Je hebt het niet in de gaten, maar de goedlachse Colombiaan Rigobert Uran is...