HomeZelf in het zadelZo bereid je je voor op je eerste fietstocht

Zo bereid je je voor op je eerste fietstocht

Is het voor jou de eerste keer dat je een langere fietstocht gaan maken? Spannend! Natuurlijk wil je dan wel goed voorbereid zijn. Zo kun je optimaal genieten van je reis en lekker actief van de omgeving genieten!

Een fiets in goede staat

Het is van essentieel belang dat niet alleen jij, maar ook je fiets in topconditie is. Zorg dat je een fiets hebt die bij jouw tocht past. Ga je veel de bossen in en off the road rijden? Dan is een mountainbike misschien een goede keuze.

Maar als je vooral op de weg blijft is een goede transportfiets of elektrische fiets prettiger. Geef je fiets voor vertrek een grondige onderhoudsbeurt en controleer alle belangrijke onderdelen: banden, remmen, ketting en verlichting. Het is belangrijk dat je lekker en comfortabel fietst en dat je tweewieler onderweg geen gebreken gaat vertonen.

Plan de route

Fietsen is vrijheid en misschien lijkt gewoon opstappen en wegrijden je het meest avontuurlijke wat je kunt doen. Toch is het niet onverstandig om je route van te voren uit te stippelen. Je weet dan niet alleen zeker dat je op mooie plaatsen komt en van prachtige landschappen kunt genieten, maar ook dat je onderweg voldoende stops kunt maken bij restaurants om wat te eten en even van het toilet gebruik te maken.

Stippel je een meerdaagse route uit, dan moet je ook kijken waar je gaat overnachten. Zorg bij het plannen van je route dat je onderweg voldoende en handige stops kunt maken én dat de geplande hoeveelheid kilometers voor die dag haalbaar is. Zorg er overigens ook voor dat je je navigatiesysteem ergens handig en veilig kunt plaatsen zodat je hier veilig naar kan kijken tijdens het rijden.

Eten en drinken

Houd altijd rekening met onverwachte situaties. Een mobiele telefoon en een bandenplaksetje zou daarom standaard deel uit moeten maken van je uitrusting. Maar het betekent ook dat je altijd, maar dan ook altijd, een flesje water meeneemt.

Ook al heb je alles nog zo goed gepland, het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je verdwaalt, of dat het enige restaurant midden in het bos onverwacht gesloten is. Om die reden is het verstandig om, behalve water, ook iets te eten bij je te hebben. Al is het maar een paar energierepen.

Juiste kleding

Die onverwachte situaties kun je ook doortrekken op het weer. Zorg dat je op alle weersomstandigheden bent voorbereid. Een regenjas is bijvoorbeeld erg fijn. Daarnaast is het slim om ‘laagjeskleding’ aan te trekken.

Bijvoorbeeld een vest/jack wat je uit kunt trekken als je het te warm krijgt en weer aan kunt trekken als het afkoelt. Een ander belangrijk punt is bescherming tegen de zon. Dus een zonnebril, hoofdbedekking en zonnebrandmiddel zijn eigenlijk onontbeerlijk.

Bagage

Behalve de items die we hierboven al noemden, heb je ook andere bagage nodig. Dit geldt vooral als je ergens gaat overnachten. Maar, hoe lichter je reist, hoe comfortabeler je fietst. Neem dus alleen noodzakelijke bagage mee en verdeel het gewicht over de voor- en achterkant van je fiets.

Goede reis en veel plezier!

Beeld: Pixabay

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Adam Yates koerste 37 (!) km met hersenschudding: ‘Hij herinnert zich niets van de val’

Adam Yates verscheen als topfavoriet aan de start in de UAE Tour, maar hij...

Jose De Cauwer over voorjaar: ‘Zonder Pogacar zal het meer op Van der Poel zelf aankomen’

In onze nieuwe seizoengids - hier te bestellen, alle info over het nieuwe wielerseizoen!...

Anonieme renner: ‘Ze kwamen Alaphilippe eens tegen toen hij ’s nachts op stap was in de Tour’

In de aanloop naar de Omloop het Nieuwsblad is het tot een relletje gekomen...

Van Aert wil met ploeg Omloop én Kuurne winnen en noemt favorieten: ‘Met Alaphilippe houd ik ook rekening’

Het Vlaamse openingsweekend staat voor de deur en Wout van Aert zal voor het...

Meer zoals dit

Deze 7 beginnersfouten moet je als wielrenner absoluut vermijden

Wielrennen is zonder enige twijfel de allerleukste sport ter wereld. Toch zijn er ook...

🎥 Proberen met je fietsgroepje? Maak een hand-voet-keten met elkaar! (eentje is de lul…)

Ben je het zat om steeds maar gewoon achter elkaar aan te rijden met...

Wielrennen als je ziek bent: is dit verstandig?

Ben je flink verkouden? Of heb je misschien wel koorts? Dan duik je waarschijnlijk...