HomeAchtergrondChris Froome is het zat en doet oproep: 'Denk 's even na...

Chris Froome is het zat en doet oproep: ‘Denk ’s even na voor je weer een beledigende tweet de wereld inslingert!’ 

De Brit lucht z'n hart over alle beledigingen die hij en andere sporters te verduren krijgen; het hangt volgens hem samen met de mentale weerbaarheid van die sporters.

Op z'n eigen YouTube-kanaal is Chris Froome in een ruim acht minuten durende video dieper ingegaan op de mentale gesteldheid van topsporters en hoe de sociale media daarbij volgens hem een rol spelen. Froome ziet een verband tussen alle beledigende tweets en andere uitingen die sporters op hun dak krijgen en de mentale problemen die veel sporters ervaren.

“De samenleving ziet sporters als een soort supermensen. Mensen denken vanachter hun scherm allerlei beledigingen op sporters af te kunnen vuren die ze nooit zouden zeggen als ze op straat of in de supermarkt oog in oog stonden met die sporter. Sporters zijn geen supermensen, zeker niet als het gaat om omgaan met dit soort emoties en kritiek die ze voortdurend onder ogen krijgen”, zegt Froome.

Het werd de Brit tijdens de Olympische Spelen nog eens extra duidelijk. “Bij de Spelen kwamen die problemen meer aan het licht dan ooit. Er zijn zoveel sporters die struggelen met die druk. Ik vind dat topsport zou moeten gaan om presteren en niet om alle randzaken waar ze zich tegenwoordig druk om moeten maken.”

Daarom doet Froome een oproep. “Als ik hier een boodschap naar buiten zou brengen, dan zou het zijn: denk 's twee keer na voor je weer een beledigende tweet de wereld inslingert! Wij topsporters gaan allemaal tot het uiterste voor ons team of land; het is niet zo dat we er met de pet naar gooien. Ik denk echt dat veel sporters heel veel onterechte en ongenuanceerde kritiek op hun dak krijgen. We zouden als samenleving echt wat milder moeten zijn als de prestaties tegenvallen.”

Froome krijgt zelf ook regelmatig met beledigingen te maken op sociale media, zeker nu het dit seizoen niet gaat zoals verwacht. In de video ging daar ook nog even op in. “De crash in de openingsetappe van de Tour heeft me echt weer een eind teuggeworpen, maar het was belangrijk om de Tour in de benen te hebben voor het vervolg van m'n carrière.”

De renner van Israel Start-Up Nation is ook volgend seizoen namelijk nog in het peloton te bewonderen. Hieronder kijk je de hele video van Froome.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Primoz Roglic over omgaan met tegenslagen: ‘Wat gisteren is gebeurd, is het verleden’

Primoz Roglic hoopt komende Vuelta a España zijn vierde eindzege op rij te boeken....

De 5 topfavorieten voor de Vuelta a España

Jai Hindley In de Vuelta-special van Wieler Revue geeft Jai Hindley toe dat hij vanaf...

Opvallend: volledige top 10 van de Giro aan de start in Vuelta

De Vuelta wordt toch een beetje gezien als 'de derde grote ronde'. Qua plaats...

José De Cauwer over stoppen Dumoulin: ‘Jammer, hij was het perfecte uithangbord voor het wielrennen’

In de podcast De Tribune gaat de analist dieper in op het stoppen van...

Meer zoals dit

Interview | Primoz Roglic over omgaan met tegenslagen: ‘Wat gisteren is gebeurd, is het verleden’

Primoz Roglic hoopt komende Vuelta a España zijn vierde eindzege op rij te boeken....

De 5 topfavorieten voor de Vuelta a España

Jai Hindley In de Vuelta-special van Wieler Revue geeft Jai Hindley toe dat hij vanaf...

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!