Küng verslaat Ganna en volgt zichzelf op als Europees kampioen tijdrijden

Stefan Küng heeft Filippo Ganna verslagen op het Europees kampioenschap tijdrijden. De Zwitser reed een geweldig tweede gedeelte en volgt zichzelf zodoende op als de beste Europese tijdrijder.

Küng

Met 22,4 kilometer was er niet zo'n hele lange tijdrit uitgestippeld. Het was de Nederlander Julius van den Berg die als eerste van start ging, maar het was Kasper Asgreen die als eerste een richttijd wist neer te zetten. De nummer twee van het EK in 2019 zou echter niet gaan meespelen om de medailles, want Edoardo Affini en Stefan Bissegger bleken op het eerste tussenpunt duidelijk in betere dagvorm. Ze noteerden ongeveer dezelfde tijd.

Waar Bissegger die inspanning kon volhouden, zakte de tijdrijder van Team Jumbo-Visma enigszins weg. Bissegger reed het tweede deel zo'n veertien seconden sneller dan Affini. Het wachten was vervolgens op de tweede golf met onder anderen Ganna, Evenepoel, Pogacar, Cavagna en Küng. Bij het eerste tussenpunt doken Ganna, Evenepoel en Küng onder de tijd van Bissegger, waardoor het uit leek te draaien op een driestrijd. Evenepoel en Küng gaven respectievelijk 1 en vier seconden toe op de toptijd van de Italiaan.

In het tweede gedeelte reed Ganna vervolgens in razend tempo naar Pogacar toe, die een minuut voor hem was gestart. De Sloveen werd voorbijgereden alsof hij er niet reed en Ganna wist de tijd van Bissegger te verbeteren met vijftien seconden. Vervolgens was het afwachten of dat genoeg was ten opzichte van Evenepoel en Küng. De Belg bleek iets te hebben verloren op Ganna aan de eindstreep, maar Küng had duidelijk over in het tweede gedeelte. De Zwitser reed dat deel tien seconden sneller waarmee hij de tijd van Ganna redelijk ruim van de tabellen veegde. Hij volgt zichzelf op als Europees kampioen tijdrijden.

Nieuws
  • Cor Vos