Vos heerst in Hoogerheide: 'Het zegt niet zoveel voor volgende week, maar het is fijn dat de vorm goed is'

Marianne Vos heeft de Wereldbeker cross van Hoogerheide gewonnen. Ze had heel de cross alles onder controle en reist als topfavoriete af naar het WK in de Verenigde Staten.

Vos

De start was zo vaak dit seizoen voor Inge van der Heijden, maar de Nederlandse wist niet direct grote verschillen te maken. Sowieso was dat in Hoogerheide niet evident. Er lagen meerdere zware stukken, maar toch ontstond een grote groep rensters in de eerste twee rondes. Daarvan waren Vos, Brand en Pieterse de drie sterksten.

Niet ver achter hen zaten Kata Blanka Vas, Fem van Empel en Shirin van Anrooij. Enkel die laatste wist geen moment terug te keren tot aan de kop van de wedstrijd. Al konden die andere twee ook niet veel meer dan enkel volgen. Onder andere Pieterse was wel zeer actief in de cross in Hoogerheide, maar iedere tempoversnelling van haar of van wereldkampioene Brand werd eenvoudig gecounterd door Vos.

De renster van Team Jumbo-Visma had zodoende alle touwtjes in handen en het wachten was op een aanval van haar. Vos wachtte tot het zwaarste stuk van de omloop en zette daar in de slotronde alles op alles. Binnen een paar honderd meter had Vos een voorsprong bijeen gereden van meer dan tien seconden, waarna de koers direct in een plooi viel. De strijd om plek twee werd beslecht in een sprint, die uiteindelijk gewonnen werd door Brand.

Vos na afloop: "Ik wist dat als ik een kans wilde maken dat die oplopende strook mijn stuk was. Het ging iedere ronde goed. Lucinda is rap, Puck springt de balken. Ik was blij met het gevoel tijdens de wedstrijd, maar ik wist ook dat het moeilijk zou worden verschil te maken. Ik moest één moment echt toeslaan."

"Ik ben heel blij met mijn seizoen. Heel mooi om ook hier weer te winnen. Ik ga met een goed gevoel naar Amerika, maar iedere keer is het een wedstrijd op zich. Dat weten we allemaal. Volgende week is een nieuw wereldkampioenschap. Het is fijn om met een goede vorm naar Amerika te gaan, maar dit zegt niet zoveel over volgende week."