HomeAchtergrondNieuw gravelavontuur Ten Dam en Dekker in Colombia zit erop: hels parkoers,...

Nieuw gravelavontuur Ten Dam en Dekker in Colombia zit erop: hels parkoers, koersbroek drogen in de magnetron en op 3000 meter hoogte onder 5 dekens slapen

Na gravelavonturen in de VS en Afrika beleefden Laurens ten Dam en Thomas Dekker deden de heren nu in Colombia mee aan een 8-daagse gravelrace. Hieronder lees je er alles over!

Ze zijn samen een beetje de Kuifje en Kapitein Haddock van het wielrennen – wie wie is mogen ze zelf bepalen..: Laurens ten Dam en Thomas Dekker. Waar Kuifje en Haddock in de stripreeks de hele wereld over reizen doen Dekker en Ten Dam dat ook, maar dan op de gravelfiets. Vorig jaar waren ze al in Amerika en Afrika, nu beproefden ze hun geluk in Colombia.

Daar deden ze de afgelopen week mee aan de loodzware Transcordilleras Rally, een wedstrijd over acht dagen, waarin de deelnemers 1100 kilometer afleggen over onverharde wegen, waarin 25.000 hoogtemeters overwonnen moeten worden. Daarbij nemen ze hun eigen bagage mee en moeten ze hun eigen materiaal verzorgen. Hier is Dekker een band aan het fixen.

De heren sliepen wel in hotels, maar toch was het behelpen, zo zegt Ten Dam op de website Cyclingnews. “We slapen op 3000 meter hoogte en de huizen hebben geen verwarming hier, dus ik lig 's nachts onder vijf dekens. We zaten ook eens in een huis met een zwembad erbij, maar in die bergdorpjes is het heel anders natuurlijk.”

Het is dus koud soms, maar Ten Dam wordt wordt warm van de mensen die hij in Colombia tegenkwam. “Ik ben in die acht dagen geen chagrijnig iemand tegengekomen. We gingen onze fietsen wassen in een autocarwash en iedereen was zó behulpzaam. Ze spraken geen Engels, maar deden alles voor me, ze gingen echt voor me in de weer. Iemand wilde m'n fiets zelfs schoonmaken met een speciaal middeltje, maar daar had ik helaas geen tijd meer voor.”

Naast de smerige fietsen, moet natuurlijk ook de kleding worden gewassen. Met name het drogen van de zeem is dan een behoorlijk uitdaging als je diezelfde broek een dag later weer aan moet. Gelukkig had Dekker daar wat op gevonden: een magnetron.

Een still uit een instastory van Dekker, waarin hij z’n koersbroek uit de magetron haalt.

Loodzwaar parkoers

Naast de randzaken werd er uiteraard ook nog gefietst. En hoe! Op een loodzwaar parkoers waar je van alles kunt tegenkomen, werkten Ten Dam en Dekker de rally af.

Zo bestond de eerste etappe van iets meer dan 100 kilometer uit 80 procent onverharde wegen met 5000 hoogtemeters. De wiskundigen onder ons hebben het al uitgerekend: die rit ging gemiddeld dus met 5 procent omhoog. “Ik had zoiets nog nooit gezien.We gingen ook nog wel 2000 meter naar beneden, dus de klimmen waren steiler dan die 5 procent. Ik moest een paar keer lopen en crashte ook, omdat ik niet snel genoeg uit m'n pedaal kwam. Het was echt afzien to the max.”

En dat was dan nog niet eens de koninginnenetappe, want die stond een paar dagen later op het programma, met 5.500 hoogtemeters. Ten Dam werd in het eindklassement uiteindelijk tweede, achter oud-prof Peter Stettina.

Een stukje van het parkoers… | Beeld: Instagram Laurens ten Dam

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Instagram Laurens ten Dam

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Meer zoals dit

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Interview | Richard Plugge: ‘Natuurlijk is Wout van Aert beter dan Mathieu van der Poel’

Micha Jacobs maakte voor onze collega's van Panorama een lijvig interview met Jumbo-Visma-directeur Richard...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...