Van Aert favoriete renner van Bradley Wiggins: 'Hij heeft dat speciale wanneer je naar je helden in de sport op zoek gaat'

Bradley Wiggins laat zijn licht schijnen op het huidige peloton. "Wout weet wie ik ben, wat ik haast niet te geloven vind."

Wiggins
  • Wout van Aert Wout van Aert

Wiggins zit tegenwoordig namens Eurosport achter op de motor tijdens uitzendingen. Zodoende zag hij van dichtbij hoe Tadej Pogacar Strade Bianche op zijn naam schreef. Die prestatie in Toscane zorgt ervoor dat Wiggins zeker weet dat de Sloveen ook de Ronde van Vlaanderen kan winnen.

"Pogacar is bij de grote kanshebbers om de Ronde van Vlaanderen te winnen", vertelt hij tegen Het Laatste Nieuws. "Ik zat in zijn spoor op de motor in de laatste twintig kilometer van Strade Bianche. Daar zag ik zijn toewijding, hoe mooi hij op de fiets zit en hoe hij zijn gewicht verdeelt, wat zijn fiets nog sneller doet rijden."

"Dat is anders dan alle andere renners. Hij is in topvorm. Zie de Strade, Tirreno-Adriatico en hoe hij in Milaan-Sanremo de Poggio naar boven reed. Het wielrennen is veranderd. Misschien zijn we nu weer beland bij hoe de sport was in de tijd van Eddy Merckx, toen de grote sterren al van in het begin van het seizoen wedstrijden wonnen."

Toch noemt de Tourwinnaar van 2012 niet Pogacar, maar Van Aert zijn favoriete renner van het moment. "Geen twijfel mogelijk. Hij blijft indruk op me maken, week na week. En hij is een gentleman naast de fiets. Hij heeft dat speciale wanneer je naar je helden in de sport op zoek gaat."

"Maar ik heb zoveel helden. Vandaag is Wout van Aert mijn held. Bovendien weet hij wie ik ben, wat ik haast niet te geloven vind. Wanneer ik op de koers ben, zegt hij altijd goedendag. Het is mooi wanneer je helden weten wie je bent."

Vervolgens wordt hem gevraagd wat zijn favoriete koers is: de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix? "De Ronde van de jaren 90, met de Muur van Geraardsbergen op twintig kilometer voor de streep en dan de Bosberg, was mijn favoriet. Ik ben niet de grootste fan van de nieuwe aankomst in Oudenaarde."

"Zo bekeken is de velodroom van Roubaix de meest iconische van alle aankomsten. In de Formule 1-serie 'Drive to Survive' noemt Sebastian Vettel uit het blote hoofd alle wereldkampioenen Formule 1, van bij het begin. Mijn zoon vroeg of ik dat ook kon met alle winnaars van Parijs-Roubaix. En ik kon het, jammerlijk genoeg."