Nederland gravelland? Na Amerikaans succes wint Niki Terpstra UCI Gravel World Series in Frankrijk

De Unbound voor Ivar Slik (Laurens ten Dam werd er vierd), Terpstra aan het feest in Frankrijk. En ook bij de vrouwen was een Nederlandse de sterkste!

niki terpstra

We schreven al over Ivar Slik die de 'Tour de France van het gravelen' op z'n naam schreef in de Verenigde Staten door de prestigieuze Unbound te winnen, een gravelrace over 320 kilometer (in natte omstandigheden in dit geval). Laurens ten Dam werd er vierde en ook Thomas Dekker gaf acte de presence.

Maar ook in Frankrijk zelf wordt gegraveld en ook daar was Nederlands succes. En niet van de minste! Niki Terpstra won de de derde manche in de nieuwe UCI Gravel World Series, die werd afgetrapt met races in de Filipijnen en Australië.

Door z'n zege plaatst de renner van TotalEnergies zich ook voor het WK - de eerste 25 procent van het deelnemersveld van iedere wedstrijd plaatst zich voor dat in oktober te houden eerste WK Gravel.

Terpstra had in Millau na 130 kiklometer over onverharde wegen een voorsprong van bijna twee minuten op nummer twee... Piotr Havik. Jawel, ook al een landgenoot! Hieronder krijg je in de Insta-post van Niki een sfeerimpressie van de koers.

Om het af te maken won ook bij de vrouwen een Nederlandse. Tessa Neefjes van het Giant Liv Offoad Team had op de streep een voorsprong van iets meer dan anderhalve minuut op de Duitse Jade Treffeisen.

Op 17 september staat de Nederlandse wedstrijd in het kader van de UCI Gravel World Series op het programma. In het Drentse Veenhuizen wordt er dan een 150 kilometer lange (hij heet officieel de Gravel One Fifty) wedstrijd gehouden met start en aankomst in het nationale gevangenismuseum aldaar.