Tour de Suisse | Evenepoel bevangen door hitte, Vlasov slaat dubbelslag

Andermaal een hete dag in Zwitserland en dat maakte slachtoffers in een rit met een pittige lokale ronde.

remco evenepoel

De start was weliswaar in een ijshockeystadion, maar in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland hadden de renners in Zwitserland net als gisteren, toen Daryl Impey won, en eerder in de week te maken met kokende hitte.

Zonder de mannen van Jumbo-Visma aan de start vanwege een coronageval in de ploeg, liepen de temperaturen lop tot boven de dertig graden. En dat terwijl er bepaald geen makkelijke etappe op het programma stond, met een zeer pittige slotronde in en om finishplaats Novazzano.

Zwitsers kampioen Sylvan Dillier (Alpecin-Fenix) reed lange tijd in z'n eentje voor het peloton uit, maar wist stiekem al wel dat het niet voor hem zou zijn. Op zo'n 15 kilometer van de streep werd hij gegrepen door het peloton, dat zich opmaakte voor de pittige finale met nog een paar klimmetjes en een finish heuvel/bergop.

Op dat moment had Remco Evenepoel al een zwak moment gekend. In Noorwegen was hij beresterk, maar wellicht werd hij bevangen door de Zwitserse hitte. Hij kon nog terugkeren met wat hulp van ploeggenoten, maar even later moest hij definitief lossen.

Vooraan maakte INEOS Grenadiers tempo; Thomas stond op een derde plek in het klassement en de aankomst was ook een kolfje naar de hand van Tom Pidcock. Het werk van INEOS (en ook Israel-Premier Tech) zorgde ervoor dat er een elitegroepje van zo'n 20 man in de ultieme finale nog kans maakte op de zege.

In de échte finale, op het slotklimmetje gooide Jakob Fuglsang de knuppel in het hoenderhok en Geraint Thomas, Maximilian Schachmann, Aleksandr Vlasov en Neilson Powless volgden. De vijf treuzelden wat, maar haalden het nipt. Vlasov was de sterkste en pakte ook de leiderstrui.

Results powered by FirstCycling.com

Morgen trekken de renners het hooggebergte in voor nog twee loodzware ritten met cols van boven de 2000 meter en aankomsten bergop (Moosalp en Malbun). Op de slotdag is er een tijdrit van 25,6 kilometer in en om Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein.

Nieuws
  • Cor Vos