Vinokourov over Cavendish: 'Hij kan volgend jaar zeker bij de ploeg blijven, maar niet als renner'

Mark Cavendish viel vorig jaar uit in de Tour de France en daardoor besloot hij nog een jaar door te gaan. 

Cavendish

Cavendish wil deze zomer koste wat het kost zijn 35ste ritzege in de Tour de France boeken. Dat deed nooit iemand hem voor. Nu deelt hij het record nog met Eddy Merckx. Vorig jaar kwam hij dicht bij een ritoverwinning, maar werd hij in een van de etappes tweede achter Jasper Philipsen, waarna hij niet veel later uitviel met een sleutelbeenbreuk.

Cavendish, die eigenlijk zou stoppen, ging daardoor nog een jaar door. Met als doel die ene etappe winnen. Hij bezorgde Astana Qazaqstan Team al twee overwinningen dit seizoen. Hij was de beste in een rit in de Rondes van Colombia en Hongarije. "De Tour is het doel", vertelt Astana-manager Alexander Vinokourov tegen Cyclingnews. "Ik denk dat hij in staat is om succesvol te zijn. Hij moet het goede moment vinden, want met Cees Bol en Michael Mørkøv hebben we een goede lead-out rondom hem."

Contract

Mocht het niet lukken in de Tour de France, zou Cavendish dan nog een seizoen kunnen blijven? Vinokourov: "Ik denk niet dat hij nog een jaar zal doorgaan. Hij kan zeker bij de ploeg blijven, maar niet als een renner."

"Na zijn val van vorig jaar, zei ik tegen Mark: 'Een renner als jij kan niet op deze manier finishen.' Als hij het tot Parijs had gehaald, dan had hij kunnen zeggen: 'Ik ben ervoor gegaan, maar het is me niet gelukt.' Maar ik denk dat hij een etappe had kunnen winnen vorig jaar. Misschien zelfs in Parijs, want we hebben gezien dat Philipsen daar niet meer wist te winnen."

Nieuws
  • Cor Vos