Giro | Van Noormannen naar Italiaans sprintersbolwerk! Alles wat je moet weten over etappe 11: Foiano di Val Fortore-Francavilla al Mare

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 11 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

Een etappe voor de sprinters, zo is hij in ieder geval uitgetekend. De enige klim de Pietracatella is al na vijftig kilometer wedstrijd en is slechts van derde categorie. De laatste negentig kilometer zijn langs de kust. Vorig jaar was daar de Grande Partenza van de Giro met de tijdrit over het fietspad langs de kust van Fossacesia Marina naar Ortona.

Evenepoel won die spectaculaire tijdrit langs de palafitti, de op palen gebouwde vissershuisjes. De Belg doet dit jaar niet mee en de renners rijden ook niet over een deel van het fietspad van wel 50 kilometer lang, een oase voor de fietstoeristen. Het fietspad is voor het grootste deel gebouwd op het traject van de oude spoorlijn.

In Francavilla al Mare is de Giro driemaal eerder gefinisht, in 1970, 1972 en 2001. Alle keren won een Italiaan. De eerste keer in 1970 was het Michele Dancelli. Twee jaar later won Ugo Colombo. In 2001 won Ellis Castelli. Gaat ook de vierde keer in Francavilla een Italiaan de sprint winnen, dan is Jonathan Milan kandidaat of wordt het nu eens een Nederlands feestje in midden-Italië? (Dat zal dan van Fabio Jakobsen moeten komen, want Olav Kooij heeft helaas moeten opgeven)

Historie en omgeving

De renners starten in Foiano di Val Fortore in de bestuursregio Campania. Etrusken, Grieken, Sannieten en Romeinen hebben zich al in de vertrekplaats Foiano gesetteld alvorens de Noormannen het huidige centrum vorm gaven. Wel zijn vele gebouwen een aantal keer herbouwd, zoals na de aardbevingen van 1688, 1805, 1930 en 1962.

De startplaats ligt zoals de naam weergeeft in de vallei van de rivier Fortore, die bijna honderd kilometer lang stroomt richting Adriatische Zee. Naar zee rijden ook de renners vandaag, ze komen via de bestuursregio’s Puglia en Molise net voorbij halfweg de etappe aan de kust bij de strandplaats Campomarino.

Die stad is met bijna 40.000 inwoners een van de grotere steden hier net als het aangrenzende Termoli. Vijftig kilometer terug hebben de renners dan al het enige, niet zware, klimmetje van de dag verteerd. De klim Pietracatella is genoemd naar het schilderachtige dorpje op de rotsen met nauwe straatjes, boogjes en doorkijkjes.

Eenmaal langs de kust komen de renners na drie dagen terug in de bestuursregio Abruzzo waar ze zullen finishen net zuidelijk van de hoofdstad Pescara in Francavilla al Mare.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.