Thymen Arensman gist naar reden van off-day in openingsweekend: 'Misschien door het contrast van training en wedstrijd'

Thymen Arensman rijdt een zeer opvallende Giro d'Italia: na een dramatisch openingsweekend richtte de Nederlander zich op en staat hij nu negende in het algemeen klassement.

Arensman

In de eerste etappe moest Arensman lossen op het moment dat het peloton uit nog meer dan vijftig renners bestond. In het Algemeen Dagblad kijkt hij terug op die dag. "Ik heb het hele seizoen naar de Giro toegewerkt en om er dan in de eerste etappe af te worden gereden is mentaal heel zwaar."

"Ik was zeer teleurgesteld. Dan mag je even afreageren, kun je met je trainer bellen en met je team praten, maar daarna moet je de knop omzetten. Daarna is er weer een dag en de Giro wacht niet. Ik kan in zak en as gaan zitten, maar daar schiet ik niet veel mee op."

Hij is de juiste dingen blijven doen. "Dingen doen die me houvast geven, want er wachten nog twintig etappes. Uitfietsen op de rollen, mijn herstelshake nemen, goed douchen en daarna rijst of pasta eten. De volgende dag naar Oropa voelde ik me al een stuk beter. Maar mentaal herstel je niet zomaar van de een of de andere dag."

Begin grote ronde

Langzaamaan herstelde Arensman ook mentaal tijdens de eerste week en sloeg hij terug met onder meer een uitstekende individuele tijdrit. "Je bent niet direct weer mentaal honderd procent als je jezelf een dag eerder compleet naar de kloten hebt gereden bergop. Klassementsrenner zijn is ook geestelijk superzwaar. Het gaat er om wie het meest kan afzien. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal."

Heeft Arensman een idee waardoor die off-day komt? "Geen idee hoe het kan. Misschien door het contrast van training en wedstrijd. Van een volledig gecontroleerde omgeving in training waar ik veel kan nadenken, naar een wedstrijd waar ik juist niet te veel moet nadenken."

"Misschien dat ik dan nog te veel in trainingsmodus zit. Het kan ook dat het puur fysiek is en ik gewoon nog een zware dag van tevoren nodig heb. We gaan er wel achter komen, want ik ga nog veel klassementen in mijn leven rijden."